9 листопада – День української писемності і мови

  • 1256

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ЛОХВИЦЬКОЇ ГРОМАДИ!
День української писемності та мови – особливе свято, встановлене в 1997 році Указом Президента України на знак усвідомлення ролі української мови в консолідації громадянського суспільства. За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі.

Мова – найважливіша ознака нації. Саме вона підтримує національну самосвідомість, любов до рідної землі та повагу до себе.

Українське слово набирало сили на пергаментах Нестора-літописця, шліфувалося у творах визнаних світом геніїв –  Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника та інших видатних українських письменників і поетів.

В усі часи  українській мові доводилося  виборювати своє право на існування. Історія її становлення нараховує багато жорстоких сторінок. Упродовж сторіч  наша мова зазнавала нищівних утисків, зокрема від царської Росії. Уявіть лишень – всього нараховують 22 заборони української мови, 8 з яких було видано у радянський час!

Та що вже казати про минуле, коли й нині путінські ідеологи «русскава мира» своєю пропагандою намагаються  зробити українця малоросом!

Не бути цьому! Бо наша рідна мова загартована історією і відточена творчістю талановитих майстрів слова. Вона – душа мільйонів сучасних українців, основа їх інтелектуального і духовного потенціалу.

Бережімо рідне слово, бо в ньому високий дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутнього! І пам’ятаймо: День української писемності і мови – не лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити свою мову і вивчати її  протягом усього життя!

З повагою – Лохвицький міський голова ВІКТОР РАДЬКО