ЕЛЕКРОЕНЕРГІЮ ДЛЯ СТАНЦІЇ 2-ГО ПІДЙОМУ ВОДИ У М. ЛОХВИЦЯ ВИРОБЛЯЄ СОНЯЧНА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ

  • 1422

КП «Лохвиця-сервіс» забезпечує водопостачанням більше 4865 абонентів у м. Лохвиця  за допомогою станції другого підйому води, що розташована на вул. Затишній, 24.

Одним із чинників складової тарифу на воду для споживачів є витрати на електроенергію, які складають 25% від суми всіх витрат.

Середня потужність станції 2-го підйому води – 23 кВт за 1 годину. На рік на оплату електроенергії КП «Лохвиця-сервіс» витрачало близько 250 тис. грн.

Враховуючи тенденцію до зростання вартості електроенергії було розроблено проєкт, направлений на скорочення її споживання від мережі та забезпечення автономної роботи станції 2-го підйому води при плановому або аварійному відключенні.

 Цим проєктом стало будівництво сонячної електростанції потужністю 27 кВт за годину на території станції 2-го підйому води.

Актуальність проєкту полягає у відповідності курсу країни до енергетичної незалежності та відходження від використання традиційних енергоресурсів для видобутку електроенергії, що позитивно впливає на екологію. А його інноваційність  ґрунтується  на використанні відновлювального джерела енергії – енергії сонця та використанні сучасних матеріалів, що продовжать термін  експлуатації сонячної електростанції.

Проєкт реалізовано за кошти Лохвицької міської ради, обласного фонду проєктів розвитку територіальних громад Полтавської області та комунального підприємства «Лохвиця-сервіс».

15 жовтня проведене встановлення сонячної електростанції – 50 фотоелектричних панелей (сонячних модулів) потужністю 540 Вт кожна,  оптимізатора заряду для управління фотоелектричною системою, який не допускає перенавантаження системи або зворотного струму в нічний час, та  інверторного блоку «Соліс», що перетворює постійний електричний струм від сонячних батарей в змінний, який необхідний для живлення електроприладів.

На сьогодні сонячна електростанція виробила 880 кВт електроенергії, яка використовується для видобутку та постачання води населенню міста Лохвиця.  Реалізація проєкту дасть змогу КП «Лохвиця-сервіс» щорічно економити кошти за рахунок зменшення витрат на оплату за спожиту мережеву електроенергію.