Що таке «Безбар’єрний календар» та як ним користуватися

  • 973

Зміни у суспільстві неможливі без толерантного спілкування. У вересні цього року перша леді Олена Зеленська презентувала «Довідник безбар’єрності», який зафіксував нові норми мови без бар’єрів – без дискримінаційних чи стереотипних висловлювань стосовно різних людей.

Одним із розділів Довідника став «Безбар’єрний календар», який розповідає про важливі дати, визначні й пам’ятні дні, а також пояснює, для чого їх запроваджено, як потрібно відзначати та коли привітання є недоречними.

«Ми придумали цей розділ, щоб, наприклад, не вітали 3 грудня людей з інвалідністю з Днем інвалідності. А таке трапляється. І в Календарі пояснюється, що саме можна робити в подібні дати, як журналіст може писати, що говорити», – розповіла на презентації Довідника 28 вересня його упорядниця Тетяна Касьян.

Наприклад, у суботу, 13 листопада, в Україні та світі відзначають Міжнародний день незрячих, який покликаний привернути увагу до проблем, з якими стикаються люди з порушеннями зору. Зокрема, у працевлаштуванні, пересуванні містом, відпочинку, у доступі до інформації та послуг.

«Заходи, що проводять у цей день, спрямовані на підвищення розуміння того, як живуть люди з порушенням зору і що потрібно зробити, аби простір, інформація та послуги були доступними для них», – пояснює «Безбар’єрний календар».

У неділю, 14 листопада, відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найбільш поширених захворювань у світі.

«Всесвітній день боротьби з діабетом був запроваджений, щоб привернути увагу до цієї хвороби та вчасного її виявлення. У цей день можна робити матеріали для поінформованості населення», – розповідається у Календарі.

16 листопада в Україні та світі відзначатимуть Міжнародний день толерантності. «Календар безбар’єрності» пояснює, що цей день покликаний шанувати рівність усіх людей, незалежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, сексуальної орієнтації тощо.

Будь-яку дату з цього розділу Довідника можна додати до календаря у вашому смартфоні, Google календаря, календаря Outlook, Yahoo тощо.

Для більшого – заходьте до «Довідника безбар’єрності» https://bf.in.ua/. Нагадаємо, що наразі він має чотири розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар». Уже зовсім скоро цей список поповниться розділом, який розкаже про культуру спілкування і взаємодії з різними людьми.

«Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді Олени Зеленської. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала громадська організація «Безбар'єрність». Упорядниця Довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, Fairmont Grand Hotel Kyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, Happy Today.