27 листопада – День пам’яті жертв голодоморів

  • 804

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ЛОХВИЦЬКОЇ ГРОМАДИ!

ДОРОГІ  ЗЕМЛЯКИ!

Від початку незалежності нашої країни українцям відкрилися трагічні сторінки історії, пов’язані з голодним терором проти нашого народу. Ми разом з усією Україною усвідомили велетенські масштаби цієї трагедії.

В останню суботу листопада разом із українцями всього світу ми вшануємо пам'ять жертв голодоморів: геноциду українського народу 1932–1933 років, масових штучних голодів 1921–1922, 1946–1947 років.

Фізичне винищення українських селян голодом – свідома і цілеспрямована терористична  акція  більшовицького режиму,  заподіяна насильницької масовою колективізацією, горезвісними хлібозаготівлями, «чорними дошками» і «червоним терором».

Голодомор – не історична минувшина, а глибока демографічна і духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам’ять його очевидців. Українців позбавляли Батьківщини, мови, винищували родовід, обкрадали духовно, морили голодом, вбивали і примушували мовчати.

Нині маємо згадати трагічне минуле, вшанувати пам’ять убієнних голодомором жертв комуністичного режиму, аби передати пам’ять про трагедію наступним поколінням.

Просимо всіх жителів  Лохвицької громади  приєднатися до загальноукраїнської акції – 27 листопада о 16 годині у вікнах своїх осель запалити  свічки пам’яті за жертвами, які померли голодною смертю. Це знак нашої скорботи. Це святий вогник, який зігріє душі загиблих. Це світло очищення задля нашого майбутнього, вияв скорботи за жертвами і віри у те, що подібні трагедії не повторяться. Адже тільки пам’ятаючи минуле, ми можемо творити сьогодення й мріяти про майбутнє.

 Вічна пам'ять синам і донькам України, мільйонам невинних людей,  нашим землякам, без жалю винищеним голодоморами!

 Зі скорботою – Лохвицький міський голова ВІКТОР РАДЬКО