Кореневий рак плодових культур

  • 1934

Розпочався сезон реалізації плодових саджанців.Часто жителі району звертаються за отриманням консультацій  щодо  вибору саджанців.

А тому звертаємо увагу,що однією з умов якості садженців є відсутність шкідників та хвороб. Величезної шкоди молодим насадженням завдають не тільки шкідники,а і хвороби.

Кореневої рак плодових культур широко поширений патоген, який вражає повсюдно плодові дерева, так само зустрічається на кущах винограду, троянди. Зазвичай ракова хвороба трапляється на саджанцях в дрібних розплідниках. Захворювання викликає грамнегативна бактерія Agrobacterium tumefaciens stevens. Для закладки саду потрібно ретельно вибирати саджанці (без наростів на коренях). Сильно уражені рослини (з наростами на головному корені і кореневій шийці) підлягають вибракуванню, нарости на дрібних корінцях видаляються. Незалежно від того вражений саджанець чи ні його замочують у розчині мідного купоросу.

Кореневої рак плодових культур: хвороба може проявлятися в будь-який час протягом усієї вегетації.  Інтенсивне зростання патогена відзначається в червні-липні, коли температура повітря досягає 30 -35 0 С, а вологість перевищує 95%. Бактеріальні нарости з’являються на різних частинах кореня і кореневій шийці, що викликає велику шкоду рослинам.

Хвороба може поширюватися від залишків кореневої системи після викопування саджанців, інструментів та інше. Хвороба починається з дрібних наростів, гладких на дотик. Згодом ці освіти розростаються і тверднуть. На їх поверхні утворюються додаткові нарости від чого вона стає горбистої. До кінця вегетації нарости починають загнивати і руйнуватися. У процесі руйнування ракових наростів в грунт виділяється безліч бактерій, які зберігають енергію ураження близько 2-х років.

Застерігаємо покупців посадкового матеріалу на ринках,що  згідно фітосанітарних вимог   всі саджанці плодово-ягідних,декоративних культур повинні бути  без  пошкоджень шкідниками ,хворобами. А присутність листя на саджанцях  є їх переносчиком  та прискорює висихання рослин та загибель,тому будьте обачні!

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Миргородського районного управління                                          О.Д. Потапенко

Фото без опису