Говоримо вголос про насильство

  • 764

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня  проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», метою якої є  привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії  булінгу, торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Прояви насильства супроводжують людство з давніх-давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, тероризм, дискримінація, приниження. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже його прояви  порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у школі, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його.

З метою створення безпечного освітнього середовища у закладі освіти, запобігання вчинення дітьми злочинів, правопорушень, проявів булінгу в освітньому просторі, формування позитивних соціальних установок, попередження вживання алкогольних, наркотичних речовин, тютюнових виробів у  Лохвицькій ЗОШ №3 І-ІІІ ст. з 25.11.2021 по 10.12.2021 року було проведено Акцію «16 днів проти насильства»,  в ході якої відбулися години спілкування про права людини та попередження насильства в учнівському колективі, круглий стіл батьківських думок «Медіаграмотність в контексті протидії булінгу».

Але найбільше учням запам’яталася презентаційна виставка «Річ у тім…», створена з ініціативи МВС, під патронатом Офісу віце-прем’єр-міністра  з питань європейської  та євроатлантичної інтеграції України , за участю Першої леді країни Олени Зеленської та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення. Організатором виставки стала лідерка руху «ЗеЖінки Лохвиччини» Тетяни Рак.

В експозиції зібрано фотографії відомих особистостей України, які розповідають про реальні події домашнього насильства та психологічного булінгу. Під час ознайомлення із виставковими матеріалами  учні 9 класу взяли участь у обговоренні питань прояву будь-яких форм насильства та порушення прав людини із залученням офіцера поліції Миргородського РВП , майора Тараса Кудері, капітана поліції Володимира Грищенка, інспектора ювенальної превенції Карини Шагаєвої. Громадський діяч Дементій Анатолій звернув увагу старшокласників на те, що дуже часто домашнє насильство та булінг відбуваються зовсім поряд і про нього не потрібно замовчувати та залишатися осторонь. Ми повинні говорити про це явище вголос, тим самим рятуючи чиєсь життя та здоров’я.

Проведені заходи стали приводом для аналізу власних дій та вчинків. Сприяли вихованню людяності, відповідальності, поваги до гідності іншої людини та переосмислення цінностей.

                                                                       Директор школи Олена Колєнова

Фото без опису