COVID-19: ЧОМУ ВАРТО ПОВЧИТИСЯ У НІДЕРЛАНДІВ?

  • 378

Нещодавно делегація МОЗ України вивчала досвід Нідерландів із протидії поширенню COVID-19. У середині листопада ця країна стала першою в Західній Європі, що ввела додаткові обмеження для боротьби із захворюваністю на коронавірус. У переліку обмежень – закриття барів, ресторанів та більшості магазинів у нічний час. Це спровокувало заворушення у низці міст під приводом невдоволення карантинними обмеженнями. Проте уряд країни був непохитний. Завдяки спільним зусиллям двома дозами вакцини вже щеплено понад 82 відсотки дорослого населення. Триває вакцинація третьою, бустерною дозою.

Коротко про побачене розповідає учасник делегації МОЗ України, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

– Вікторе Петровичу, які заходи варто було б запозичити у європейців задля кращого протистояння пандемії?

Насамперед, жорсткий контроль за дотриманням карантинних заходів. Я спостерігав за рухом громадського транспорту, дуже хотів для себе зафіксувати хоч якісь порушення: відсутність маски у пасажира чи переповнений салон. Нічого подібного. Масковий режим, півтораметрова дистанція між людьми підтримуються безумовно. Скрізь, де можливе хоч якесь скупчення людей, поліція перевіряє QR-коди про наявність повного курсу вакцинації. Дозатори є на вході до будь-якого закладу. І якщо відвідувач магазину, кафе чи іншої установи рук не обробив або дезінфікував їх неякісно, його обов’язково повернуть до дозатора. Але буває це нечасто – люди у Нідерландах дуже свідомі.

– Які заходи місцевого уряду Вас вразили?

Наприклад, той факт, що о 17-й годині закриваються магазини. Вся торгівля – бари, ресторани, культурні об’єкти! Не працюють нічні клуби. Хіба великі супермаркети відкриті, але теж лише до 20 години.

Щоб не скупчувалися люди, у готелі, де мешкала делегація, снідали за графіком: кожен записувався на певний час. Відповідальність за виконання всіх вимог покладена на власників бізнесу. Контролює процес поліція, і штрафи за порушення – величезні!

Попри те, що діти також інфікуються, школи працюють. Але якщо захворіє хоча б двоє учнів – неважливо, на ковід чи звичайну застуду – увесь клас іде на карантин.  Учні від 10 років і старші повинні знаходитись у коридорах у масках.

 Що варто було б запозичити із досвіду Нідерландів?

Якщо безвідносно до коронавірусу, варто було б повчитися ставленню до самолікування. Воно у Нідерландах неможливе, бо в аптеці без рецепту можна придбати хіба що найпростіші жарознижувальні чи знеболюючі препарати та засоби гігієни. Все інше – тільки за рецептом.

Окрема розмова – про пункти вакцинації. Вони працюють, люди звертаються, але права вибору вакцини немає: яка наявна на момент звернення, таку й вводять.

Ми повинні бути готовими до нових викликів, адже світом поширюються нові мутовані штами коронавірусу. А для цього потрібні жорсткі міри і особливо – контроль за їх виконанням.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»

Фото без опису