СВЯТКОВИЙ КОНЦЕРТ ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

  • 1278

22 січня українці відзначатимуть День Соборності України. З цієї нагоди сьогодні у Лохвицькому міському Будинку культури відбувся  тематичний  концерт  під назвою «Україно, соборна державо, сонценосна колиско моя».

Саме цього дня, в 1919 році, відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

Так трапилось, що  протягом  багатьох століть історичного розвитку Україна не мала власної державності i єдиної території. Українські землі у різні часи належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Угорщині, Речі Посполитій,  Румунії, Чехословаччині, Османській імперії.

Сьогодні в Україні знову триває неоголошена Росією війна, розпочата у 2014 році. Однак ми знову показуємо ворогові і всьому світу свою справжню єдність. Українці знову встали обороняти свою незалежність та територіальну цілісність. Історія повторюється. Втім, на відміну від 1918-1921 років, сьогодні Україна має достатньо сили для того, щоб здобути перемогу.

Тож по-особливому урочисто на святковому заході звучав Гімн України, а також уривки з тексту «Універсалу соборності», зачитаному 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

У мистецькій частині заходу глядачам подарували свої виступи народна хорова капела «Світанок», народний ансамбль бандуристок «Струни серця», народний чоловічий ансамбль «Любисток», вокальний ансамбль «Домісольки», молодша, старша і творча групи зразкового хореографічного колективу «Вернісаж»,  середня група зразкового хореографічного колективу «Радість», вокалісти  Марія Глух, Надія Щербина, Аліна Малиш,  декламант Тамара Федоренко та дует «Вишиванка».