Інформація Держпродспоживслужби для суб'єктів господарювання

  • 1246

Для того, щоб не витрачати зайві кошти та отримати гарний урожай, суб’єктам господарювання та пересічним покупцям необхідно знати як правильно вибрати якісне насіння та садивний матеріал.   

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області доводять до відому сільгоспвиробників, що      кожна партія насіння повинна супроводжуватися відповідними документами, що засвідчують якість цього насіння.

Насіння і садивний матеріал вводяться в обіг тільки  після їх сертифікації ( стаття 15 Закону країни «Про насіння і садивний матеріал»). Сертифікація насіння і садивного матеріалу це комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Сертифікації підлягає насіння, яке належить до сорту занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.  А сортові та посівні якості повинні відповідати вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (  ДСТУ 2240-93, ДСТУ 4138-2002).

Визначення посівних та сортових  якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу та видача відповідних документів (Сертифікати на насіння та протоколи випробувань) здійснюється органами     , уповноваженими  на здійснення діяльності з оцінки відповідності у    сфері насінництва та розсадництва. На даний час на території України на здійснення відбору проб та проведення сертифікації насіння і садивного матеріалу уповноважено ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». У Полтавській області на сьогодні працює його філія, яка у своєму складі має 3 лабораторії м. Полтава (вул. Міщенка, 2а), м. Лубни (вул. Толстого,85), м. Глобино (вул. Центральна,311).  Та ТОВ «АГРОСЕРТ», уповноважене на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва за участю незалежних експертів, яке розташоване за адресою м. Полтава, вул. Панянка,48.  Дізнатися   контактні телефони можна на сайтах цих підприємств.

Також роботу з визначення якості насіння проводить  відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (лабораторія з насінництва та розсадництва) Державної установи «Полтавської обласної  фітосанітарної лабораторії», який знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Козака,1 ,кабінет № 202, 203 (2-й поверх).   Це визначення  чистоти, енергії проростання, схожості  насіння  та  маси 1000 насінин. По завершенню випробувань видається висновок фітосанітарної експертизи, протокол випробувань проб насіння  з зазначенням показників якості.

Якщо придбане насіння викликає сумніви щодо   якості, то можна скористатися послугами фітосанітарнорї  чи інших лабораторій і провести відповідні аналізи. Це вбереже покупця від ризику придбання підробок насіння, що в кінцевому результаті позитивно вплине на зростання виробництва продукції рослинництва .

Детальнішу інформацію про вартість послуг, графік роботи ДУ«Полтавської обласної  фітосанітарної лабораторії» та ін.  можна отримати за телефонами : 095-858-37-00; 097-413-16-20.

Проби насіння на аналіз лабораторією приймаються, як від представників підприємств індивідуально так і через відділення  №31 « Нової пошти ». Результати аналізів (Протокол випробувань) надсилається спочатку на електронну адресу, а потім - оригінал поштою.

У разі виникнення будь-яких питань у ході підготовки та придбання насіння сільськогосподарських культур суб'єктами господарювання ,можна  звертатися до відділу контролю у сфері  насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області ( адреса: м. Лохвиця, вул. Премоги ,10; тел. 3-30-25).

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                                                                        В.І. Залізняк

Фото без опису