«Сади перемоги»: українців закликають садити городи на присадибних ділянках, у парках та на балконах

  • 743

Через війну незасіяними залишаться близько 30% сільськогосподарських земель. Заблоковані порти означають зменшення постачань імпортної харчової продукції, зокрема овочів, фруктів та ін. Щоб запобігти продовольчій кризі та нестачі деяких груп продуктів, українців закликають садити городи на будь-яких доступних ділянках. Щоб допомогти у цьому (насінням, добривами та ін.) заснували ініціативу «Сади перемоги».

Ініціатива не є інновацією. Схожі проєкти діяли під час інших воєн. Овочеві, фруктові та трав’яні сади, висаджували в приватних резиденціях і громадських парках у Сполучених Штатах, Великобританії, Канаді, Австралії та Німеччині під час Першої та Другої світових воєн.

«Крім непрямої допомоги військовим зусиллями, такі сади також розглядались як «покращення морального духу» громадян, оскільки садівники мали змогу пишатися своєю працею та отримувати винагороду у вигляді врожаю. Сади перемоги були частиною щоденного життя тилу («домашнього фронту») цих країн», – йдеться на сторінці проєкту.

«Ми закликаємо кожну українку та українця посадити Сад Перемоги у своєму домогосподарстві, на балконі чи прибудинковій ділянці. Ми закликаємо громади мобілізувати зусилля та використати всі доступні земельні ресурси для вирощування продовольства: пустирі, парки й галявини, задні двори. Ми закликаємо бізнес та міжнародних партнерів допомогти українцям насінням, добривом, новітніми технологіями вирощування, пальним та технікою для обробки землі, обладнанням для переробки та зберігання продуктів», – зазначають автори ініціативи «Сади перемоги».

Детальніше про проєкт можна дізнатися за посиланням – https://www.sadyperemohy.org/

Як зазначив заступник міністра Міністерства розвитку громад і територій Іван Лукеря, «Сади Перемоги» – це відповідь українців окупантам на загрозу голоду.

Фото без опису