До уваги пасічників та аграріїв

  • 318

Розпочинається масове застосування пестицидів, посів  соняшнику та кукурудзи агропідприємствами району, насіння яких оброблено інсектицидними протруйниками . При недотриманні правил поводження з протруєним насінням в виникає загроза отруєння бджіл та забруднення довкілля.

Тому, щоб унеможливити випадки загибелі бджіл рекомендую  аграріям:

 - при проведенні протруєння насіння  інсетктицидними протруйниками проводити з обов'язкову інкрустацію (застосуванням плівкоутворюючих речовин);

 - враховувати швидкість та напрямок вітру  при посіві протруєним насінням;

 - завантаження сівалок проводити за 300м від населених пунктів та квітучих дерев, кущів і трав;

 - посів площ,  розташованих поряд  з населеними пунктами, запланувати на нічні години;

 - посилити контроль  за  утилізацією тари;

 - налаштувати співпрацю та зв'язок з пасічниками;

  - особливу  увагу звернути на дотримання санітарно-захисних зон (300м) до населених пунктів. Не пізніше, ніж за 2 доби,  сповіщати населення, пасічників, власників суміжних посівів про проведення обробок площ пестицидами. При цьому  вказувати час та дату проведення, назву  препаратів та  терміни  ізоляції бджіл.

В свою чергу , пасічники повинні зважати на початок сезону інтенсивного застосування пестицидів і агрохімікатів на сільськогосподарських угіддях, зокрема:

  • на період обробки угідь пестицидами, бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату ;
  • розміщувати пасіки на земельних ділянках інших власників або користувачів лише за їх згодою (абз. 2 статті 15 Закону України "Про бджільництво"), повідомляти аграрників у радіусі до 10 км від нового місця розташування пасіки про її нове місцезнаходження.

Крім того, рекомендую зареєструватись, як бджолярів так і аграріїв, в системі оповіщення «Гранд Експерт» (Grand Expert) https://www.grand.expert . Це такий онлайн ресурс для координації та налагодження комунікації між пасічниками та аграріями, його створили задля зменшення випадків смертності бджіл через отруєння пестицидами.

 

В. Залізняк ,  головний спеціаліст-державний інспектор відділу фітосанітарної безпеки Миргородського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Фото без опису