Сьогодні – День вишиванки

  • 701

ДОРОГА ЛОХВИЦЬКА ГРОМАДО!

Вітаю всіх зі святом одного із найголовніших символів нашої національної самобутності – з Днем вишиванки!  

Вперше  його запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиту сорочку.

Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів. Сьогодні поширення традиції носити вишиванку вражають: такого вишиваного розмаїття, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде!

Вишиванка – наша національна святиня. Це унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та символами народу.

Вона вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, є символом краси, міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка ще символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок. У мирний час в різних містах люди влаштовували флешмоби і ярмарки, змагання та концерти. Зараз, у воєнний час,  коли ми  позбавлені можливості влаштовувати масові заходи, кожен українець може вдягти вишиванку вдома чи на роботу і зустріти торжество в близькому колі.  

Вишиванка несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок поколінь.  Національна пам'ять надзвичайно важлива, і тільки ми з вами можемо її зберегти та передати нащадкам.                                                                                              

Цього дня важливо згадати про наше коріння. Адже український народ – сильний, незалежний, незламний і має свої особливі і непохитні традиції. Давайте їх підтримувати  і розвивати!                                                                                                      

У цей особливий для кожного українця день бажаю усім міцного здоров’я, духовної сили  і наснаги, добробуту та злагоди  кожній родині, а нашій рідній Україні – перемоги, мирного неба і процвітання! Хай рідна українська вишиванка щодня оберігає кожного з вас та  благословляє на щасливе і мирне життя!

                          

   Лохвицький міський голова ВІКТОР РАДЬКО