ВІДБУЛИСЯ І ВСЕУКРАЇНСЬКІ ПРОКОПЕНКІВСЬКІ ЧИТАННЯ

  • 403

Сьогодні 10 червня на базі Харківського національного педагогічного університету Г.С. Сковороди відбулися І Всеукраїнські Прокопенківські читання «Освіта збереже Україну».

Серед наукової спільноти, об’єднаної спогадами про колишнього багаторічного ректора Харківського НПУ І.Ф. Прокопенка, учасником онлайн-конференції став Лохвицький міський голова В. І. Радько. Адже народився І.Ф. Прокопенко у селі Васильки, яке нині входить до складу Лохвицької територіальної громади.         

Не пориваючи тісних зв’язків зі своєю малою батьківщиною, наш земляк, великий учитель, наставник, сподвижник і меценат І.Ф. Прокопенко в 1999 році став Почесним громадянином міста Лохвиця.

Минулоріч він відійшов у засвіти. Але Лохвиччина пишається і з вдячністю згадує свого вірного сина – Івана Федоровича Прокопенка.

Багато країн, дивовижних місць, красивих міст та чудових куточків існує на землі. Вони приваблюють, кличуть у подорожі. Хочеться не тільки знайти їх на карті та познайомитися за літературними творами, кінофільмами, а й побачити на власні очі. Чим більше людині вдається пізнати та побачити таких місць у світі, тим більше вона розуміє, якою прекрасною є її Батьківщина, та особливо, якою милою є та сторона, що з великою любов’ю називається малою батьківщиною.

Для Івана Федоровича Прокопенка таким найкращим куточком на Землі, рідною колискою було село Васильки колишнього Лохвицького району, а тепер Лохвицької територіальної громади  Полтавської області, що лежить у серці України. Саме в цьому мальовничому куточку  народився, провів нелегкі дитячі роки Іван Федорович. Саме на Лохвиччині знаходиться те чисте джерело, з якого спочатку невеликим струмочком, а потім широким бурхливим потоком понеслося його життя, переплітаючись та впливаючи на життя і долю чималої кількості наших співвітчизників.

Гідно оцінивши його інтелектуальні здібності і високі людські якості, доля підхопила  нашого земляка і повела далеко від рідного краю.

Саме древня і вічно молода душею Лохвиця стала колискою його юності і періоду становлення особистості. Це відбувалося у роки, коли він навчався у Лохвицькій школі №1. Поряд з приміщенням школи розташований пам’ятник великому  мандрівному філософу, народному вчителю Григорію Савичу Сковороді з гравірованим написом  на постаменті «Мы сотворим світ получший, созиждем день веселейший». Ці слова, які глибоко запали в душу Івана Прокопенка, змусили його задумуватися в роки юності,  а в подальшому стали визначальними для всього його життєвого шляху.

Скільком  лохвичанам і не тільки він дав  путівку  в самостійне життя, бо прийти на допомогу, проявити  доброзичливість – характерні риси Івана Федоровича.   

Сьогодні у закладах освіти Лохвицької громади 37 % педагогічних працівників – випускники Харківського національного  педагогічного університету ім.Г.С.Сковороди.

Кажуть, посередній учитель викладає, хороший – пояснює,  видатний – показує, а великий учитель – надихає. Саме таким – великим учителем – і був Іван Федорович Прокопенко. Своєю мудрістю і позитивною реакцією на випробування він надихав тисячі студентів і своїх колег-педагогів.

У 2008 році на теренах Лохвиччини була заснована районна премія імені академіка І.Ф. Прокопенка. Вона вручалася щорічно до Дня працівників освіти вчителям, які мають особливі успіхи у справі навчання молоді, утверджують національні та загальнолюдські цінності, забезпечують якісну освіту, впроваджують нові  освітні технології.

Роками тісні зв’язки Іван Федорович підтримував з Лохвицьким краєзнавчим музеєм імені Григорія Савича Сковороди. Безліч організованих ним екскурсійних поїздок студентів Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, подарованих картин та експонатів для поповнення музейного фонду, вручення першого на той час комп’ютера і навіть перекриття даху музею власним коштом.

Рішенням  Лохвицької міської ради 5-го скликання І.Ф. Прокопенку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Лохвиці», посвідчення вручено 12 вересня 1999 року на День міста, гостем якого був Іван Федорович. Ми, лохвичани, пишаємося нашим земляком, наставником сподвижником і меценатом. І сьогодні наша громада  прикладає  всі зусилля для  втілення в життя  девізу Івана Федоровича «Освіта збереже Україну».

Депутати Лохвицької міської ради внесли пропозицію  вшанувати пам’ять нашого земляка: встановити меморіальну дошку та  назвати вулицю на малій батьківщині  у селі Васильки на честь Івана Федоровича Прокопенка.