ІЗ СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ МІСЬКРАДИ

  • 484

 13 липня на засіданні 30-ї (позачергової) сесії Лохвицької міської ради із 26 обраних громадою депутатів були присутні 17 депутатів.  9 обранців  на сесію не з’явилися.

Проголосувавши за процедурне питання,  – розпочати сесію, – та обравши депутатку Солохіну Олесю тимчасовим секретарем засідання, депутати та чолі з міським головою мусили покинути будівлю міськради у зв’язку з сигналом повітряної тривоги.

Після відбою до зали засідань повернулося 16 депутатів і сесія продовжила свою роботу.

Лохвицький міський голова звернувся до присутніх до них із настійним проханням виконувати свій громадянський і людський обов’язок, бути разом з громадою, та з’являтися на церемоніях прощання із загиблими захисниками.  Адже це спільне горе для всіх мешканців громади. Віктор Радько запропонував хвилиною мовчання вшанувати пам'ять захисників, воїнів Збройних сил, наших земляків, які загинули, захищаючи Україну від російського ворога. Це Лисенко Юрій, Володимир Тищенко, Задорожнюк Дмитро, Зінченко Максим, Мандрика Костянтин, Сініченко Ярослав.

Перед розглядом питань, винесених на сесію, депутат Володимир Борисенко, очільник депутатської групи «Лохвичина»  вніс пропозицію про виключення з порядку денного двох питань: «Про створення Лучанської добровільної пожежної охорони і затвердження її Положення» та «Про умови оплати праці міського голови Радька В.І.». У результаті голосування цю пропозицію було відхилено. Депутати схвалили порядок денний в цілому і приступили до розгляду питань.

Першим стояло питання «Про створення Лучанської добровільної пожежної охорони і затвердження її Положення», що від початку викликало жваве депутатське обговорення. Думки розділилися. Частина депутатів мала намір підтримати рішення створення добровільної пожежної охорони у селі Лука, як логічну відповідь на можливість громаді безкоштовно отримати у розпорядження пожежно-рятувальний автомобіль. Сподіватися на рятівну допомогу у разі виникнення пожежі чи непередбачуваних ситуацій, пов’язаних із повітряними тривогами та ракетними небезпеками, тоді могли б три старостинських округи – Лучанський, Свиридівський та Гирявоісковецький. Адже добровільні пожежні – це особи з числа тих, які постійно проживають на території громади та  мають бажання, незалежно від своєї зайнятості, здійснювати гасіння пожеж, надавати допомогу під час подолання наслідків надзвичайних ситуацій. Це особливо актуально під час воєнного стану, який нині діє на території нашої держави. До того ж, система, коли під час лиха рятівниками стають небайдужі жителі, вже добре зарекомендувала себе у світі.  Інша частина депутатів вважала, що питання створення  добровільної пожежної  охорони нині не на часі та потребує додаткового вивчення. «За» проголосувало 1К депутатів та міський голова, і в результаті рішення «Про створення Лучанської добровільної пожежної охорони і затвердження її Положення» було відхилене.

Далі депутати працювали злагоджено. Їхнє схвалення отримали питання  «Про сплату коштів з бюджету Лохвицької міської територіальної громади за рішенням суду», яким передбачалося  виконавчому комітету Лохвицької міської ради провести добровільну сплату коштів (судовий збір) на користь громадянки, внесли зміни до рішення 16 сесії 8 скликання від 22.07.2021р. № 5 «Про  реорганізацію  КП «Лохвиця друк» шляхом приєднання до  КП «Добробут-сервіс» Лохвицької міської ради. Рішенням депутатів територіальній громаді Сенчанської сільської ради передане майно (ультразвукова діагностична система та кардіологічний фазований датчик), що перебувало на балансі  КНП «Лохвицька міська лікарня, але було придбане за кошти Сенчанської  сільської ради.  Надано дозвіл КНП «Лохвицький ЦПМСД» на передачу КНП «Лохвицька міська лікарня» майна комунальної власності Лохвицької територіальної громади – калькоскопу МК-30, апарату кріохірургічного «Кріотон», фотоколориметра КФК-2 та мікроскопа бінокулярного.

Із метою ефективного використання в період дії воєнного стану продуктів харчування, придбаних за кошти бюджету Лохвицької міської територіальної громади для організації харчування дітей в закладах освіти Лохвицької міської ради рішенням депутатів затверджено акт приймання-передачі продуктів харчування з балансу відділу освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради на баланс виконавчого комітету Лохвицької міської ради.

Із метою ефективного використання комунального майна, що знаходиться на балансі відділу освіти виконавчого комітету Лохвицької міської ради на баланс Центру надання соціальних послуг Лохвицької міської ради передано калориметр. Затверджено норми витрат паливно-мастильних матеріалів на роботу технічних засобів (пилка цепна бензинова, генератор), що використовується в ЗДО «Пролісок» с. Безсали Лохвицької міської ради.

При розгляді питання «Про передачу майна з балансу виконавчого комітету Лохвицької міської ради на баланс КП «Добробут-сервіс» передане комунальне майно територіальної громади Лохвицької міської ради – фронтальний навантажував та різак. Із балансу виконавчого комітету Лохвицької міської ради на баланс відділу освіти передано комунальне майно – будівлю №2 ДНЗ «Вишенька» та господарчий сарай. Рішенням сесії затверджено акти приймання-передачі та акти списання матеріальних цінностей, що знаходяться на балансі виконавчого комітету Лохвицької міської ради, які передавалися на військові формування.  Рішенням депутатів надано дозвіл КП «Добробут-сервіс» на передачу індивідуально визначеного майна (трактора ПЄ ЮМЗ-6КЛ)  КП «Лохвиця-сервіс». 

У ході засідання затверджено звіти про виконання фінансовоих планів КНП «Лохвицька міська лікарня» (за І півріччя 2022 року) та КНП «Лохвицький ЦПМСД» (за 2 квартал 2022 року). Також затверджено звіт про надходження та використання коштів загального та спеціального фондів бюджету Лохвицької міської  територіальної громади у 2022 році у таких обсягах: по доходах загального фонду в сумі 192 988 087,94 грн.; по доходах спеціального фонду  в сумі  3 077 162,60 грн.; по видатках загального фонду в сумі  139 404 709,98 грн.; по видатках спеціального фонду в сумі 2 188 665,03 грн.  Як відзначила доповідаюча – начальник фінансового відділу виконавчого комітету Лохвицької міської ради Людмила Рябчинська, в цілому дохідна частина бюджету громади виконується, видаткова виконана на 63% у зв'язку з неможливістю фінансування окремих видатків через обмеженість коштів на єдиному казначейському рахунку.

Рішенням депутатів внесено зміни до бюджету громади у зв'язку з перевиконанням його дохідної частини. Збільшено видатки на надання субвенції до обласного бюджету Полтавської області на експлуатаційне утримання доріг на території Лохвицької громади. Під час військового стану міська рада не має права використовувати кошти для ремонтів доріг, тому  експлуатаційні роботи будуть здійснюватися через бюджет Полтавської обласної ради та Агентство місцевих доріг Полтавської області. Надано субвенції на забезпечення пожежної частини у м. Лохвиця  – (для купівлі пожежної спецформи, запасних частин, шин для автомобілів, пожежних гідрантів, рукавів,  нової цистерни на автомобіль та паливно-мастильних матеріалів) та поліцейського відділення (на ремонт п’яти службових автомобілів, які забезпечують охорону громадського порядку на території Лохвицької громади). Також збільшено видатки на соціальний захист (виплату громадянам матеріальних допомог), матеріально-технічне забезпечення добровільного формування територіальної громади. У цьому році державою було зменшено освітню субвенцію на оплату праці педагогічних працівників (заробітна плата педагогам оплачується з державного бюджету). У зв’язку з цим задля недопущення  зменшення рівня оплати праці педагогів громади міською радою дофінансовано 3 млн. 850 тис. гривень.

Ще одне питання, яке розглянули депутати, стосувалося умов оплати праці міського голови. Віктор Радько заявив про конфлікт інтересів, що означало його неучасть у голосуванні. Доповідачкою по цьому питанню виступила начальник бухгалтерського обліку та звітності виконавчого комітету міської ради, яка запропонувала привести заробітну плату міського голови до рівня 2021 року, адже  з 1 січня 2022 року  Віктор Радько отримує зарплату у такому розмірі: «на руки» після сплати податків – 15 649 грн. 20 коп.

Після подій кінця 2021 року, коли депутатській групі «Лохвичина» (після зняття секретаря Т.В. Даценко) не вдалося змусити міського голову погодити кандидатуру депутата Лісовського О.М. на посаду секретаря міськради, В.І. Радьку було зменшено заробітну плату до можливого мінімуму.

У обговоренні питання взяли участь ряд депутатів. Так депутат Коленко Богдан висловив свою позицію, сказавши, що у нас зараз війна, вирішувати питання заробітної плати міського голови зараз не на часі і треба «затягти пасок». Його думку підтримав депутат Григорій Шамрицький. У ході обговорення питання виступила депутатка Ніна Марченко, яка наголосила, що посада міського голови – відповідальна, війна додала викликів і питань, якими нині займається міський голова. І якщо депутати не хочуть повернути заробітну плату міського голови до рівня минулого року, то хай визначать фіксовану суму, яку він, на їх думку, має отримувати. Озвучуючи цю пропозицію, вона звернулася до  Г. Шамрицького, але ні від нього, ні від решти депутатів відповіді не отримала. У результаті голосування питання підняття заробітної плати підтримало 11 депутатів,  4 були «проти», 1 «утримався», 10 депутатів на сесії були відсутні.  Депутатська група «Лохвичина» на чолі з Борисенком Володимиром голосувала «проти», один депутат з групи «утримався». Отож, рішення по цьому питанню було відхилене.