Заходи профілактики та боротьба з фітофторозом на помідорах

  • 846

Рясні липневі дощі  та наступна прогнозована спекотна температура нинішнього літа створюють сприятливі умови для розвитку фітофторозу на помідорах.

Причини появи фітофтори і заходи профілактики :

  • В першу чергу це близьке сусідство з картоплею. Обидві  ці рослини належать до сімейства пасльонових. Якщо фітофтора заявила про себе на картопляному полі, то через пару тижнів вона окупує і томати. Не слід садити томати також поблизу баклажанів і фізалісу.
  • Одна з причин фітофтори – це загущеність посадок, а звідси – погане провітрювання рослин.
  • Ще одна причина – різкі перепади нічних і денних температур. У липні – серпні вдень ще жарко, а вночі вже холодно.
  • Особливо небезпечно захворювання в дощову і прохолодну погоду. У посушливі роки хвороба прогресує набагато повільніше.
  • Сприяє розвитку фітофтори і підвищена вологість, тому поливати томати можна тільки під корінь.
  • Може спровокувати спалах фітофтори і надлишок азоту.
  • Щоб обмежити шкідливість фітофторозу, треба своєчасно проводити захисні заходи. І не тоді, коли хвороба вже підступила.
  • Регулярно видаляють незав’язані квітки (вони – одне з джерел інфекції) і все нижнє листя під дозріваючими плодами. До середини липня на томатах повинні бути тільки верхні листки над останньою гроною.
  • Помічено, що високорослі томати хворіють фітофторозом значно менше, ніж низькорослі. А все тому, що з агротехніки у них покладено видаляти нижні листки. Не так схильні хворобі кущі, висаджені в парниках, теплицях (де немає різких добових коливань температури).
  • Спори фітофторозу (та й інших фітопатогенних грибів) можуть «зберігатися» в грунті і на рослинних рештках десятиліттями, чекаючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю томатне та картопляне бадилля збирають і спалюють (в компостній ямі їм не місце), а грядку глибоко перекопують. По можливості дотримуються сівозміни: не варто з року в рік вирощувати помідори на одному і тому ж ділянці.
  • Найнадійніший спосіб уникнути фітофтори – посадити нові ультра скоростиглі сорти та гібриди, що дають врожай вже в серпні, тобто «вислизати» від епідемії скоростиглими томатами, у яких від сходів до плодоношення проходить 85-90 днів. Є також сорти томатів відносно стійкі до фітофторозу .
  • Навіть якщо на томатах немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування. Перше з них - через 14 днів після висадки розсади томатів на постійне місце.                                                                       

В разі, якщо помідори все таки виявилися вражені фітофторозом необхідно негайно приступити до лікування рослин. Чим раніше виявлена ??хвороба – тим більше шансів врятувати рослина і уникнути поширення захворювання. Першими уражаються нижні листки томатів і стебла. Останніми з’являються плями на плодах. Хворі листя необхідно видалити відразу ж при виявленні. Це необхідно робити вкрай обережно, так як спори грибка при трясці можуть потрапити на здорові рослини. Для цієї мети зручно використовувати садовий ніж або ножиці. Пошкоджені плоди теж слід зрізати і знищити.

     Наступний етап – лікування, спрямоване на запобігання повторних захворювань томатів.

     Рослини обробляються фунгіцидами, що мають лікувальну дію:

Ридоміл Голд МЦ 68 WG, в. г. — це комбінований препарат, що містить дві діючі речовини, після застосування швидко проникає і розноситься по всій рослині, захищаючи не тільки листя та стебла, але й бульби і плоди. Ридоміл Голд має лікувальну, викорінюючу та сильну захисну дії — до 14 днів, що на 4–5 днів довше, ніж у інших препаратів. Застосовують його навіть при початку розвитку хвороби (не більше ніж 5 % уражених рослин).

Ревус Топ застосовується для захисту томатів та картоплі від фітофторозу й альтернаріозу і також містить дві діючі речовини. Одна з них, мандіпропамід, частково поглинається листковою поверхнею, захищаючи листок з обох боків і частково лишаючись у його восковому шарі. Така властивість цієї діючої речовини забезпечує довготривалий (до 14 днів) захист від ураження фітофторозом та високу стійкість до змивання опадами. Друга діюча речовина — дифеноконазол — системна, швидко поглинається листковою поверхнею та розноситься по рослині. Дифеноконазол має сильну лікувальну й профілактичну дії проти альтернаріозу, що запобігає розвитку хвороби навіть після ураження.

Магнікур® Нео 450 SC КС — комбінований фунгіцид системно-проникної дії для захисту томатів і картоплі від альтернаріозу та фітофторозу. Обприскування необхідно повторювати з інтервалом в 10 днів у випадку різкого спалаху хвороби чи з інтервалом між обприскуваннями в 14 днів при незначному розвитку захворювання. Останню обробку проводити не пізніше ніж за 14 днів до збирання врожаю.

Максимальна кількість обробок – 3.

Квадріс 250 SC — новий унікальний фунгіцид із нового класу препаратів — стробілуринів. Має системну, профілактичну лікувальну, викорінювальну  дію і трансламінарну властивість.

Важливо пам’ятати, що обробки фунгіцидами  слід проводити після ознайомлення з інструкцією на пакувальній тарі,  дотримуватись при цьому правил  техніки безпеки та обов’язково користуватись індивідуальними засобами захисту людини, не  допускати збору і вживання в їжу томатів до закінчення терміну очікування після останньої обробки.

 

В. Залізняк ,  головний спеціаліст-державний інспектор відділу фітосанітарної   безпеки Миргородського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області