«НЕЗДОЛАНИЙ ДУХ УКРАЇНЦІВ»

  • 679

Саме під такою назвою у Лохвицькій громаді відбувся урочистий мітинг з нагоди Дня Української Державності. 

Україна сьогодні, 28 липня, вперше відзначає це нове державне свято, запроваджене торік  за пропозицією Президента, яку він висловив під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України. Тоді ж Глава держави підписав відповідний указ про затвердження Дня Української Державності.

Точкою відліку нашої державності вважається рік заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначається у день розквіту української державності – у день хрещення Київської Русі. Цього року Україна святкує 1034-ту річницю її хрещення.

Українська державність означає тисячолітню історію багатомільйонного народу, десятків поколінь зі своєю рідною мовою, звичаями, традиціями, культурою, своїм військом, церквою і зі своїми героями.

Зібравшись у м. Лохвиця біля погруддя палкого борця за волю України – Тараса Шевченка, – цього дня учасники мітингу на чолі з першим заступником Лохвицького міського голови Сергієм Шрамком та керуючим справами виконавчого комітету міської ради Леонідом Верескуном засвідчили повагу всім, хто відстоював державність і незалежність України. Це Микола Костомаров, Володимир Антонович, Михайло Драгоманов,  Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський та інші знамениті представники і представниці національної еліти.

Давня Русь, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна, сучасна незалежна Україна…  Усе це наша державотворча традиція.  Великі київські князі, славетні гетьмани. Усе це наша державність. І жалюгідними є будь-які спроби москви вкрасти будь-який наш історичний період чи історичну постать.

Ми були, є і будемо попри намагання ворога  привласнити нашу історію, окупувати наші землі, поневолити наш народ.

День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими тисячолітніми традиціями. Українці – захисники нашої державності – нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи агресора – російську федерацію, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави – доводять, що українці – народ-військо!

Наші захисники і захисниці, жертвуючи найціннішим, що в них є, – життям, не дозволяють російській федерації задавити нашу волю, незалежність і, взагалі, українську державність. Герої не вмирають. Вони живуть стільки, скільки їх пам’ятають…

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували світлу пам'ять героїв, які віддали свої життя за Україну…

– Упродовж ХХ століття попри історичні катаклізми та мільйонні жертви українці неодноразово виборювали самостійність, – сказала на урочистому мітингу його ведуча Наталя Титаренко. – Не дочекаються вороги! Наші воїни мужньо боронять Україну на фронті. Мільйони українців створили міцний народний тил. Невпинно і ефективно працює дипломатичний фронт. Ми громадяни вільної країни і ніколи рабам не здолати нас вільних людей! Об’єднані як ніколи у захисті рідної землі та своєї державності, ми обов’язково переможемо путінську навалу та побудуємо сучасну величну європейську країну. Це наш цивілізований вибір і ми відстоїмо його у збройній боротьбі проти московської агресії.

Пам'ять всіх, хто  віддав життя за ідею державності  України, учасники урочистого мітингу вшанували покладанням квітів до  погруддя Т.Г. Шевченка, до пам’ятного знака Козакам Лохвицької сотні, до Вічного вогню, пам’ятного знака загиблим воїнам-учасникам бойових дій в зоні проведення АТО та пам’ятного знака Борцям за волю України.