Обережно! Стихійна торгівля!

  • 161

Нині в умовах повномасштабної війни з російською федерацією стали популярними різноманітні благодійні ярмарки, на яких збирають кошти на підтримку воїнів. На ярмарках люди реалізують торти, тістечка, домашні ковбаси, домашню консервацію та інші продукти харчування, виготовлені в домашніх умовах. А це – небезпечно – продукти мають високий ризик для здоров`я людей.

Чинним законодавством України продаж харчових продуктів, які супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку, дозволяється здійснювати тільки через відповідно облаштовані, стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу, експлуатація яких погоджується з відповідними контролюючими органами у даній сфері господарської діяльності.

Вся інша реалізація харчових продуктів підпадає під стихійну торгівлю, тобто торгівлю без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються у невстановлених місцях, що не відповідають чинним вимогам харчового законодавства та що може чинити певну шкоду здоров’ю та життю споживача.

Як правило місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового скупчення людей – на вулицях, привокзальних площах, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках. Продають товар з рук, з порушенням елементарних гігієнічних умов,  без документів, що свідчили б про походження та безпеку даних харчових продуктів.

До того ж, особи, які виготовляють та реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші.

Небезпека від стихійної торгівлі і втому, що при відсутності супровідних документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання,  транспортування і реалізації продукції, термін її придатності до споживання та іншу інформацію передбачену нормативними актами для споживача. У результаті – у разі отруєння продуктами з такого ринку потерпілому не буде до  кого пред’явити свої претензії та позов до суду.

Серед причин виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології виробництва страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це агропродовольчий ринок. Саме там організована робота державної лабораторії ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до споживання.

Ознаки кишкової інфекції:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • блювання;
  • болі в животі;
  • підвищення температури;
  • пронос.

Як уникнути отруєння:

  • не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі,
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни,
  • мийте руки з милом перед вживанням їжі, після вулиці та відвідування вбиральні,
  • не допускайте проникнення комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти,
  • прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу,
  • дотримуйтеся відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів,
  • не вживайте продукти після закінчення терміну придатності,
  • використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти,
  • уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

При виникненні симптомів захворювання своєчасно звертай

тесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до ускладнень. Особливо це стосується дітей. Бережіть себе!

За матеріалами

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області

Фото без опису