Із засідання комісії з питань захисту прав дитини

  • 190

Згідно з Конституцією України та Сімейним кодексом України, сім’я, дитинство, материнство та батьківство охороняються державою. Для цього в Україні сформована система органів, на які покладено обов’язок здійснювати правовий захист прав і законних інтересів дитини.

Одним із таких органів, на який покладено функції захисту прав і законних інтересів дитини, є орган опіки та піклування. Так в Лохвицькій територіальній громаді – це виконавчий комітет Лохвицької міської ради.

Важливі питання сімейних відносин, що стосуються дітей, у тому числі спірні, розглядає комісія з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Лохвицької міської ради, яка є консультативно-дорадчим органом, основним завданням якої є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток в межах території Лохвицької міської ради.

11 листопада під головуванням міського голови Віктора Радька відбулося чергове засідання комісії, на порядок денний якої було винесено 5 питань.

Першим розглядалося питання про встановлення піклування над дитиною-сиротою та призначення піклувальника.

Наступні 2 питання стосувалися визначення місця проживання малолітніх дітей, а саме надання висновку Лохвицькому районному суду Полтавської області про доцільність визначення місця проживання малолітніх дітей з матерями.

Також було розглянуто питання про надання дозволу матері на дарування малолітній дитині житлового будинку та двох земельних ділянок та затверджено індивідуальний план соціального захисту дитини, яка залишилася без батьківського піклування.

 У ході засідання було заслухано як заявників, так і членів комісії, які брали активну участь у обговоренні та прийняті рішення в інтересах дітей.