ЛОХВИЦЬКА ГРОМАДА ВШАНУВАЛА ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

  • 429

У Лохвицькій громаді напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів та 90-х роковин Голодомору-геноциду українського народу  пройшли поминальні заходи.

У місті Лохвиця біля пам’ятного знака Жертвам Голодомору і політичних репресій, що розташований на вулиці Героїв України,  відбувся мітинг-реквієм під назвою «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Унаслідок Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років Україна втратила  мільйони людських життів.     Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. У нинішній війні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933років. Вона використовує схожі інструменти підкорення та інформаційні технології.

Метою Росії було і є знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині Росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал.

Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива, ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Мешканців нашого краю, які під час сталінського режиму загинули від голокосту, присутні на мітингу пом’янули скорботною хвилиною мовчання. На знак вічної пам'яті про всіх невинно убієнних голодом до пам’ятного знака присутні поклали живі квіти.

Свідченнями страшної трагедії голодоморів є місця масових поховань на лохвицьких цвинтарях. У жалобі мешканці Лохвицької  громади схилили голови перед світлою пам’яттю тих,  кого великий голод передчасно поклав у могили. Живі квіти від мешканців громади лягли на могили  убитих голодом мешканців міста, які покояться на Іванківському, Покровському та Благовіщенському кладовищах.  

Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!