У СЕЛІ ПОГАРЩИНА ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЗАГИБЛОМУ ВОЇНУ ОЛЕКСАНДРУ КРИВКУ

  • 269

Підступна і безжальна війна забирає тисячі життів. Про втрати завжди важко говорити, але коли з життя йдуть молоді, це болючіше  вдвічі.

14 грудня на будівлі Погарщинської школи відкрито меморіальну дошку – пам’ятний знак, який знову і знову  буде нагадувати людям про війну, про материнське і людське горе.

Маленьке село і школа, але це другий пам’ятний знак на її стінах, що з’явився навпроти відкритої у 2015 році меморіальної дошки в пам'ять земляка, мешканця с. Дібрівне, рядового кулеметника 92-ї окремої механізованої бригади Анатолія Гнатенка, який загинув 21 листопада 2014 року під час виконання бойового завдання на Луганщині, відстоюючи незалежність і територіальну цілісність України.    

А сьогодні Погарщина на урочистому заході схилила голови в пам'ять колишнього учня школи, бійця 115 окремої механізованої бригади Кривка Олександра Володимировича, який загинув 11 вересня 2022 року  неподалік села Опитне  Покровського району Донецької області під час виконання бойового завдання.

Йому було лише 39. Молодий, ще б жити і жити…

Народився Олександр Кривко 14 жовтня 1982 року у селі Погарщина,  навчався у місцевій загальноосвітній школі. У 2001 році закінчив професійно-технічне училище №37 с. Глинськ Сумської області і здобув кваліфікацію тракториста-машиніста с/г виробництва та водія. У 2020 році закінчив навчання у Харківському державному коледжі за спеціальністю «Автомобільний транспорт», здобув кваліфікацію механіка. Від перших днів війни щиро вболівав за долю України. 13 березня 2022 року був мобілізований до лав Збройних сил України. У званні солдата служив на посаді старшого оператора протитанкового відділення 3-го механізованого батальйону.

Олександр був серед тих, хто не дозволив клятому російському ворогу прийти в його рідне село. У мирному житті був як і всі, мав багато друзів, цінував свою родину – маму, сестру, брата. Та коли прийшла війна – за покликом серця став у перші ряди, які стримували ненаситну російську орду. Вважав, що його місце там – на передовій. Його побратими, воїни Збройних сил продовжують гнати путінських терористів з України і обов’язково переможуть. Як і мріяв Олександр. 

На урочистому заході почесне право відкрити меморіальну дошку пам’яті Кривка Олександра Володимировича було надане старшому лейтенанту Олексію Шияну. Лохвицький міський голова Віктор Радько та староста Юлія Клименко поклали квіти до пам’ятного знака загиблому захиснику. Освячення меморіальної дошки провів отець Михаїл.

Перед учасниками заходу виступили Лохвицький міський голова Віктор Радько, староста Юлія Клименко, військовослужбовець другого Миргородського РТЦК та СП Олексій Шиян, директор Погарщинської ЗОШ Наталія Загорулько.  Кожного дня ми маємо пам’ятати про ту високу ціну, яку платить наш народ за свою свободу, за своє завтра  – ця думка червоною ниткою пронизала їх виступи.  

Особливі слова подяки прозвучали на адресу матерів загиблих воїнів за те, що виховали справжніх патріотів, готових віддати своє життя задля мирного неба над вільною Україною. На знак поваги до материнського подвигу військовослужбовці вручили букети квітів Кривко Світлані Іванівні та Гнатенко Ользі Василівні.

Скорботною хвилиною мовчання учасники урочистого зібрання вшанували світлу пам'ять загиблих захисників України.

Почесне право покласти квіти до меморіальних дощок загиблим захисникам Олександру Кривку та Анатолію Гнатенку було надане  ученицям Погарщинської школи Гавриленко Ганні та Набоці Діані.  

Тож відтепер пам’ятний знак на стіні школи на честь воїна Олександра Кривка буде ще одним постійним спогадом нині живущим і наступним поколінням про патріотизм і героїчний подвиг випускника освітнього закладу, вірного сина і захисника рідної України.