Як правильно обирати консерви на випадок тривалих відключень електроенергії – поради спеціалістів Держпродспоживслужби Полтавщини
Відключення електроенергії, які нині відбуваються в усіх регіонах України, змушують робити запаси продуктів, що не потребують особливого приготування. Консерви для цього підходять ідеально, адже вони можуть зберігатися роками, не втрачаючи свого смаку та поживності. Саме консерви стануть у нагоді під час довготривалих вимкнень світла і, особливо корисними будуть для мешканців житлових будинків, оснащених електроплитами.
Але попри те, що в магазинах нині велике різноманіття консервованої продукції, варто знати певні тонкощі її вибору – наголошують фахівці Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.
Асортимент консервів досить великий. Вони бувають овочеві, фруктово-ягідні, бобові, м’ясо-круп’яні, грибні, м’ясні та рибні. Пакування для консервів також різне. Переважно виробники використовують скляні та металева банки, оскільки склотару можна використати повторно, а метал – переробити.
Щоб не наражати на небезпеку себе і своїх близьких та рідних, варто врахувати такі фактори:
краще обирати продукцію перевірених марок;
на етикетці має міститися інформація про склад продукту, про виробника, дані про терміни та умови зберігання. Термін придатності має бути зазначений чітко і зрозуміло. Дані про потужності виробництва також мають бути написані повністю. Це свідчитиме про надійність виробника;
якщо на банці зазначено, що продукт приготований згідно з державним стандартом, це передбачає, що він був виготовлений за чіткими інструкціями. Разом з тим, якщо консерва була виготовлена за технічними умовами, то рецептуру і технологію приготування виробник міг змінювати на власний розсуд;
склад консерви має відповідати назві продукту. Тобто, коли на етикетці пишуть, що це банка яловичої тушонки, у складі не повинно бути іншого м’яса чи будь-яких сторонніх продуктів. Щоб обрати точно якісний продукт, уважно читайте склад і звертайте у ньому увагу на порядок інгредієнтів: першими будуть зазначені ті продукти, яких найбільше;
щодо зовнішнього вигляду, то найчастіше консерви упаковані в бляшанки, через стінки яких не видно, як виглядає продукт усередині. Попри це при покупці важливо уважно оглянути пакування. Воно має бути цілим, без вм’ятин. На бляшанці не повинна бути присутня іржа. Неприпустимо, щоб кришка була здутою, адже будь-які пошкодження на банці можуть спровокувати появу шкідливих мікроорганізмів. Також не зашкодить потруcити баночку і прислухатися до звуків, щоб переконатися, що вона щільно наповнена консервою;
запах, колір і смак продуктів повинні відповідати складу консерви, який ви вивчили раніше. Якщо консерва виглядає підозріло або має неприємний запах, краще відмовитися від її споживання, щоб уникнути отруєння, особливо такого небезпечного захворювання, як ботулізм.
Користуйтеся порадами і будьте здорові!
Головне управління Держпродсподивслужби