ІЗ ЗУСТРІЧІ З ЛОХВИЦЬКИМИ ЛІКАРЯМИ

  • 168

У КНП «Лохвицька міська лікарня» відбулася робоча зустріч міського голови Віктора Радька із лікарями. У  зібранні взяли участь головний лікар міської лікарні Віктор Бурлей та депутати міської ради – голова постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва Анатолій Білан та голова постійної комісії з питань земельних відносин, будівництва та екології  Анатолій Заславець.

Наразі триває проектування капітального ремонту поліклінічного відділення Лохвицької міської лікарні.  Це один із трьох проектів на території Полтавської області, який реалізовуватиметься за кошти  закордонних партнерів через Європейський банк реконструкції і розвитку (більше 50 мільйонів гривень)  у співфінансуванні з Лохвицькою громадою (10 мільйонів гривень), які відповідно до рішення 35 сесії міської ради виділені з місцевого бюджету. У час, коли планується оновлення одного із визначальних відділень міської лікарні із закупівлею сучасного обладнання, актуальним питанням є підняття вторинного рівня медицини. Це і стало основною темою діалогу міського голови та лікарів, які тримають руку на пульсі збереження здоров’я мешканців трьох громад колишнього району – Лохвицької, Сенчанської та Заводської.

І вже в цьому і криється одна з обговорених на зустрічі болючих проблем. Левову частку потреб лікарні з свого бюджету фінансує Лохвицька громада, маючи порозуміння та підтримку Сенчанської громади.  Заводська громада, незважаючи на те, що її мешканці регулярно користуються послугами лохвицьких лікарів, фактично не надає міській лікарні ніякої підтримки.

Лохвицька міська лікарня, як і інші медзаклади, отримує кошти від Національної служби здоров’я України за послуги, які надала пацієнтам і про які прозвітувала в електронній системі охорони здоров’я. Однак на практиці  цих коштів недостатньо і без підтримки  лікарня не зможе функціонувати повноцінно.

Наша громада вже виділила на лікарню 21 мільйон гривень на 2023 рік, ще 10 мільйонів планується додати на сесії міської ради, яка відбудеться 9 лютого 2023 року. Питання виділення  коштів постане і в другому півріччі поточного року, адже за будь-яких обставин лікарня має обслуговувати пацієнтів, оплачувати енергоносії, а лікарі мають працювати та отримувати заробітну плату. Надто в час, коли в країні війна, коли сотні наших земляків боронять Україну на фронтах, а  після перемоги повернуться додому та потребуватимуть психологічної та фізичної реабілітації. 

Також на зустрічі з міським головою  медики обговорили  як подолати черги під кабінетами лікарів, зокрема у розрізі функціонування колл-центру для завчасного запису на прийом та додаткового навантаження на профільних спеціалістів у зв’язку з проходженням військовозобов’язаними медичної комісії.  

У складних економічних і моральних умовах, які принесла з собою війна, наразі як ніколи важливо, аби пацієнти почували себе захищеними і зверталися за належною їм медичною допомогою. А лікарям важливо, аби про проблеми, з якими вони стикаються у своїй роботі,  про потреби закладу знали і чули в громаді.       

Отож, на зібранні дійшли згоди по обговорених питаннях.  У тім числі при звільненні лікаря ставити до відома керівництво громади, аби в найкоротші терміни можна було знайти йому заміну, запросити молодих  спеціалістів. При плануванні питань медицини запрошувати представників профспілкового комітету лікарні  на засідання постійних депутатських комісій.  А зустрічі  з медиками, на яких вони озвучують наболіле, вносять пропозиції по покращенню роботи з пацієнтами та взаємодії з громадою проводити на постійній основі.