ВІСТІ ІЗ СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ ЛОХВИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ: ЯК РОЗПОДІЛИЛИ ВІЛЬНИЙ ЗАЛИШОК КОШТІВ ТА ЧОМУ НЕ ОБИРАЛИ СЕКРЕТАРЯ

  • 471

Пленарне засідання 36 сесії Лохвицької міської ради відбулося 9 лютого 2023 року за присутності 22 із 26 обраних депутатів. У зв’язку із розглядом питань оборонного характеру онлайн трансляція із сесійної зали не велася.

Перед початком роботи сесії присутні на чолі з міським головою Віктором Радьком хвилиною мовчання вшанували воїнів-земляків, які загинули  у протистоянні російській збройній агресії.  З 2014 року їх 23, від початку широкомасштабного вторгнення росії на територію України до сьогодні Лохвицька громада втратила 18 своїх синів…

На порядок денний сесії було винесено 60 питань. За пропозицією депутата з групи «Лохвичина» Володимира Рязанова із мотивацією «потребує додаткового вивчення» на наступну сесію було перенесене питання №24 «Про затвердження Програми фінансової підтримки Громадської організації «Лохвицька районна організація «Спілка ветеранів Збройних сил України» на 2023 рік».

Не викликали обговорення та були схвалені депутатами попередньо опрацьовані на засіданнях постійних комісій питання юридичного характеру, освітньої та культурної галузі громади, зокрема стосовно затверджень статутів ЗДО в новій редакції,  внесення змін до штатних розписів, затвердження норм витрат паливно-мастильних матеріалів, затвердження актів приймання-передачі, списання матеріальних цінностей, що знаходяться на балансі виконавчого комітету міської ради. 

Два питання порядку денного не були підтримані в результаті депутатського голосування. Заслухавши звіт «Про використання коштів виконавчим комітетом Лохвицької міської ради за 2022 рік», депутати його не підтримали, тобто «до відома не взяли». Не здобуло більшості голосів і питання «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок комунальної власності в с. Гиряві Ісківці по вул. Новоселицька». Решту питань так званого земельного характеру (щодо затвердження документації на присадибні ділянки, надання дозволів на розробку документації щодо нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів, підготовчих рішень щодо земельних торгів в формі аукціону) депутати  схвалили блоками. Варто відзначити, що при затвердженні на 2023 рік ставок орендної плати за земельні ділянки у відсотках від нормативно-грошової оцінки земель комунальної власності на території Лохвицької громади депутатами прийняте рішення залишити їх без змін на рівні 2022 року.

У розрізі розгляду фінансових питань депутати затвердили звіти по виконанню фінансових планів КНП «Лохвицька міська лікарня» та КНП «Лохвицький ЦПМСД» за 2022 рік.

Найгостріше на повістці дня 36 сесії стояло питання «Про спрямування вільного залишку коштів». При його підготовці на сесію група «Лохвичина», наполягла на виключенні декількох пунктів у цьому рішенні. Чому міський голова заздалегідь пішов на поступки при розгляді цього питання? Відповідь очевидна: аби група «Лохвичина» цього разу з’явилася на сесію.  Ці депутати відмовилися спрямувати вільний залишок коштів державної субвенції в сумі  2 611 944,00 грн. на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад  та  7 722 641,00 грн.  – на розроблення комплексного плану просторового розвитку Лохвицької міської територіальної громади. Чому це питання важливе для громади?  У процесі розроблення комплексного плану інвентаризуються ресурси громади, земельні, лісові, водні, надра, а це одна із передумов їх ефективного та раціонального використання. В результаті – розкриваються нові можливості та потенціал громади, відбувається економічне зростання та збільшення дохідної частини місцевих бюджетів. Фактично цей документ є інструментом управління  розвитком громади. У час, коли сусідні громади розробляють відповідні плани для своїх територій,  депутати групи «Лохвичина» у своїх кулуарах дійшли висновку, що Лохвицькій громаді комплексний план просторового розвитку не потрібен… 

З їх же ініціативи з рішення були виключені пункти про спрямування вільного залишку коштів в сумі 518 759,00 грн. на погашення кредиторської заборгованості, яка виникла внаслідок несвоєчасного підкріплення платежів казначейством, зокрема за придбані новорічні подарунки для дітей громади, в тім числі дітей з числа внутрішньо переміщених осіб  – 351 770,00 грн., заборгованість за придбані подарунки для новорічного привітання дітей-сиріт, дітей під опікою та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах –13215,00 грн., заборгованість за придбані предмети, матеріали, обладнання та інвентар для інклюзивно-ресурсного центру – 21 796,00 грн., заборгованість за придбані предмети, матеріали, обладнання та інвентар для дитячо-юнацької спортивної школи – 3 189,00 грн. У  2022 році в бюджеті Лохвицької громади ці кошти було передбачено і платіжні документи були в кінці року передані  на оплату  у відділення казначейства. Але у зв’язку з обмеженим фінансуванням в період військового стану ці видатки у 2022 році не встигли профінансувати. Відповідно дане питання  було включене в чергову сесію. І хоча попередньо в 2022 році депутатами виділення даних коштів було схвалене, при повторному цьогорічному  винесенні рішення не було підтримане.

У результаті на 36-й сесії було проголосовано за те, аби спрямувати вільний залишок коштів в сумі більше 50 мільйонів гривень на пріоритетні видатки Лохвицької громади. Серед них: 15 млн. грн. – на співфінансування експлуатаційного утримання доріг, 10 млн. грн. – на потреби Лохвицької міської лікарні, 950 000 грн. – на придбання бортового автомобіля для КП «Лохвиця-сервіс»,  6 млн. 760 тис грн. – на виконання заходів із територіальної оборони, 3 млн. грн. – на надання матеріальної допомоги сім’ям мобілізованих та мобілізованим громадянам на спорядження. Також збільшено резервний фонд бюджету громади на суму 3 млн. грн. на випадок непередбачуваних обставин. Серед менш масштабних, але важливих потреб: 202, 972 тис. грн. – на поточний ремонт пункту «Незламності» у селі Гиряві Ісківці, 350 тис. грн.  – на оплату праці  тренерів Лохвицької ДЮСШ з метою залучення дітей до занять спортом на базі сільських шкіл, 650 тис. грн. – для участі у змаганнях  із різних видів спорту.  

Лохвицький міський голова Віктор Радько, який виступив  доповідачем по 3-х питаннях порядку денного стосовно обрання секретаря міської ради, звернувся до присутніх у залі, акцентувавши на тому, що не має компромісної для депутатів кандидатури на посаду секретаря. Тому міський голова передав депутатам ініціативу по висуненню претендента. У результаті питання стосовно обрання секретаря на 36-й сесії не розглядалися, а  чию кандидатуру з поміж своїх рядів висунуть депутати – покаже час.