НЕБЕСНА СОТНЯ – ПЕРША КОГОРТА НЕБЕСНОЇ СІЧІ

  • 121

Саме під такою назвою сьогодні у Лохвицькому міському будинку культури відбувся тематичний захід, присвячений Небесній сотні – першим героям українсько-російської війни.

День Героїв Небесної сотні – це жалобний день, але він не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати незалежність України.

Всі ми пам’ятаємо ті трагічна події, коли 20 лютого 2014 року в середмісті столиці України силовики, керуючись наказами тодішньої проросійської влади, вбили 48 учасників Революції гідності. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної сотні.

Що відбувалося в Україні у ті криваві дні глядачі у залі згадували разом із безпосередніми учасниками тих подій – протягом заходу кілька разів на сцені на великому екрані демонструвалися документальні свідчення очевидців Майдану.

20 лютого 2014 року почалася війна, в якій українці потужно захищали свої цінності, а путінський режим руками Януковича намагався підкорити Україну.

Відтоді минуло дев’ять років. І сьогодні, коли ми вшановуємо Героїв Небесної сотні, унаслідок повномасштабної воєнної агресії росії Україна має, на жаль, уже не тільки Небесну Сотню, а й Небесну Січ – тисячі небесних захисників.

І ми бачимо прямі паралелі між протистоянням та активною фазою російсько-української війни – застосування зброї проти беззбройних протестувальників тоді і проти цивільного населення під час війни, використання забороненої зброї. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта вже Небесної Січі.

Метою кремля на той час фактично було захоплення, як вони це називали, «російських областей України», а саме автономної республіки Крим, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Київської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, що нібито могло «гарантувати мир, безпеку та процвітання їхньому населенню, а також надійний захист інтересів росії».

Сьогодні ми знаємо, що цей план росія спробувала почати реалізовувати 24 лютого 2022 року. Відкрита війна проти України планувалася давно, а у прихованих та гібридних формах протистояння тривало всі десятиліття нашої незалежності.

Розповідь ведучих Наталії Титаренко та Юлії Бган перемежовувалися виступами учасників художньої самодіяльності –  своєю творчістю до сердець глядачів доторкнулися народна капела «Світанок», народний фольклорний колектив «Пісенне джерело», народний ансамбль бандуристок «Струни серця», зразковий танцювальний колектив «Радість», дует «Вишиванка», солісти Наталія Уткіна, Микола Тарапата  та Богдан Очкусь. 

Ярослав Кабар, Наталія Титаренко та Юлія Бган виконали поетично-хореографічну композицію, присвячену  пам’яті Небесної сотні. Всі події на сцені відбувалися за сценарієм, який створила художній керівник Лохвицького БК Валентина Кулик.

На закінчення заходу, пом’янувши хвилиною мовчання всіх загиблих під супровід пісні «Плине кача…»,  учасники тематичного заходу на чолі з першим заступником міського голови Сергієм Шрамком та керуючим справами виконавчого комітету Лохвицької міської ради Леонідом Верескуном від імені мешканців територіальної громади поклали квіти до пам’ятного знака загиблим воїнам–учасникам бойових дій в зоні проведення АТО та до пам’ятного знака  «Борцям за волю України»,  у скорботі і з великою вдячністю згадавши Героїв, котрі відтепер постійно споглядатимуть за нами з небес…