Поради, якими варто скористатись огороднику під час придбання насіння

  • 284

Закінчується зима. Тривалість дня помітно росте, сонячного світла стає більше. Хоча на перший погляд здається, що   ще не час для роботи городнику, та насправді саме зараз пора підготовки до нового сезону. Березень для огородника — це старт певних робіт. Це період, коли можна купувати насіння овочів, зелені, квітів,  які цьогоріч плануєте виростити. Краще зробити це зараз, адже пізніше буде купа інших справ, а в магазинах через наплив покупців може закінчитися потрібний   посівний матеріал. Окрім насіння зараз можна закупити добрива, засоби захисту та садовий інвентар — це точно не буде зайвим.

Вчергове нагадуємо на що потрібно звернути увагу при купівлі насіння:

Сьогодні дуже великий вибір насіння овочевих, баштанних, кормових коренеплодів  та ін.культур в роздрібній торгівлі.  Не все воно якісне.  Потрібно уважно придивлятися до того, що купуєш.

Щоб  не помилитись з вибором насіння потрібно дотримуватись простих рекомендацій під час його придбання:

1. Відповідно до законодавства, допускається обіг партій насіння, сорти яких включені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

2. Здійснюйте покупку лише за наявності супровідних документів, що засвідчують якість насіння. Вони повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.

3. Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, Пакування, маркування, транспортування та зберігання, Технічні умови» призначеним для роздрібної торгівлі вказують: назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид, масу, або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

4. І ще. Якість насіння та посадкового матеріалу не залежить від яскравої картинки на упаковці.

Варто знати, що термін дії документів за результатами визначення посівних якостей  насіння становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Якщо  на вашу вимогу вам не надають супровідних документів, що підтверджують якість насіння, краще відмовитись від придбання цього товару.  

Спеціалісти Управління фітотосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби  у Полтавській   області  рекомендують   купляти посівний  та садивний матеріал не на стихійних ринках, а в спеціалізованих магазинах або на інтернет-сайтах, які професійно займаються продажем насіння.

А також нагадуємо, що тривале вирощування однієї культури на одній і тій  же ділянці погіршує умови живлення і розвитку рослин, викликає виснаження і збіднення ґрунту, призводить до накопичення в ґрунті шкідників та збудників хвороб. Уникнути негативних наслідків можна шляхом чергування культур, при цьому  звернуть увагу на те, що овочеві культури однієї родини, як і інші рослини, повертають на попереднє місце не раніше ніж через 3 - 4 роки. А ще чим пізніше, тим краще.  

За роз'ясненнями можна  звертайтися до відділу насінництва, розсадництва та якості зерна ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській  області за адресою: м.  Лохвиця, вулиця Пере-моги,10, тел. (05356) 3-30-25.

Пам’ятайте: якісне насіння хороших сортів та гібридів дешевими не бувають!

Щедрих всім врожаїв.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва, розсадництва та

якості зерна

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області В.І. Залізняк

Фото без опису