Фітосанітарний захист плодових насаджень від карантинних і не карантинних шкідників та хвороб

  • 225

Плодовим насадженням в Миргородському районі значних збитків завдають близько 200 видів шкідливих комах, кліщів, гризунів і 100 збудників грибкових бактеріальних та вірусних хвороб.

Обприскування насаджень до розпускання бруньок проводиться один раз в 2-3 роки у зрілих садах (в молодих не рекомендується)

Воно проводиться при температурі повітря не вище +5°С. Проти всіх зимуючих стадій шкідників і хвороб обробляємо препаратом №30В – Олга.

Початок розпускання бруньок – у стадії «зелений конус». У цій фазі необхідно провести обприскування 3% розчином бордоської рідини проти парші, плодової гнилі та інших.

При швидкому розпусканні бруньок бажано переходити на 2% розчин, бо можуть бути опіки листової поверхні.

Набубнявіння бруньок, початок рожевого бутона. Обов’язкова обробка. Ця обробка після «голубого» обприскування проводиться десь через 6-8 днів. У цій фазі при середньодобовій температурі +6, +7°С на деревах з’являється яблуневий квіткоїд, казарка, букарка та інші.

Масове заселення дерев яблуневим квіткоїдом відбувається досить швидко, особливо при температурі +9, +10°С.

Шкідник літає і характеризується високою ненажерливістю, упродовж п’яти годин світлового дня одна самка пошкоджує в середньому 55 бруньок.

В цей час починаються масово розвиватися хвороби. Проти шкідників застосовують один із препаратів:

Актара (0,14 кг/га), Каліпсо (0,25 кг/га), Маршал (1-1,5 л/га), Бі-58-новий (1-2 кг/га), Базудін – 1,2 л/га, Сонет (0,6-0,8 кг/га) з додаванням проти парші: Чемпіон (2 кг/га), Купроксат (5л/га), Поліран (2,5 кг/га), Дітан (2-3 кг/га), Хорус (0,2 кг/га).

На особливу увагу заслуговує препарат Хорус, який справляє унікальну дію, має проникну систему й контактну здатність впливати на збудників парші (також борошнистої роси й моні лозу). Надійно діє за низьких температур (+5°С).

Фаза «Рожевий пуп’янок» перед цвітінням.

В цей період розвивається збудник борошнистої роси яблуні та груші, листова поверхня рослин уражується паршею (особливо в дощову погоду), відбувається відродження плодових кліщів, листовійок, молі, попелиць, медениць, масове пошкодження бутона садовими довгоносиками та трубковертами.

Тому ефективними є вже згадані інсектициди, які використовувались у фазі «зеленого конусу» з додаванням проти кліщів Апполо (0,4-0,6 кг/га) або Ніссоран (0,3-0,6 кг/га), що мають тривалий захисний ефект (60-90 днів).

У масивах яблуневих сортів, які уражуються борошнистою росою, слід використовувати системні фунгіциди: Байлетон (0,15-0,2 кг/га), Сапроль (1-1,5 кг/га), Кумулюс (6 кг/га), Топаз (0,3-0,4 л/га), Топон (2 кг/га), Сірка колоїдна паста (16 кг/га).

Сорта яблуні, які уражує парша і борошниста роса, доцільно обприскувати препаратами Хорус (0,2 кг/га), Флінт (0,15 кг/га), Стробі (0,2 кг/га).

Основну увагу потрібно звернути за останні препарати. Це нові унікальні фунгіциди, що мають системну профілактичну лікувальну використовуючи та транспіларну властивість (потрапляючи на верхній бік листової пластинки, вони проникають і на нижній бік листка).

Необхідною умовою у використанні цих препаратів є обов’язкове проведення повторних обробок насаджень саме ними. Норми витрат робочого розчину суміші препаратів від фази зеленого до рожевого бутона (початок цвітіння) у зерняткових садах становлять 600 л/га, а в насадженнях зі схемою 4×5м — 4×6м — 1200 — 1500 л/га.

Вартість засобів захисту рослин для проведення однієї хімічної обробки у фазі «зеленого конуса» та перед цвітінням становить 150-200 грн./га (залежно від видового складу шкідливих організмів і їх чисельності).

Садівництво в наш час досить трудомістка праця і потребує ретельного догляду, обприскування, але водночас це найрентабельніша прибуткова галузь.

 

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин                                                      О.Д. Потапенко