Збережи первоцвіти!

  • 544

Виконком Лохвицької міської ради інформує, що з настанням весняно-літнього періоду особливо актуальним є питання збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі занесених до Червоної книги України. На території Лохвицької ТГ поширені такі рідкісні рослини: хвощ зимуючий, конвалія звичайна, гіацинтик блідий, проліска дволиста, проліска сибірська, шафран сітчастий, фіалка запашна, анемона лісова, півники угорські, косарики тонкі, барвінок малий, горицвіт весняний та ін.

Щороку, у весняний період, має місце торгівля громадянами ранньоквітучими видами рослин, зокрема й тими, що занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

З метою збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, щороку проводяться заходи під назвою «Первоцвіт». Їх метою є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.

Законодавство України суворо забороняє збір, продаж і купівлю рідкісних дикорослих рослин. Зокрема, за збір, продаж та купівлю первоцвітів, передбачена адміністративна відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, з накладенням штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) також передбачають штрафи.

Лохвицькою міською радою проводиться роз’яснювальна робота з вказаних питань серед населення та створено відповідні комісії (групи), якими будуть проводитись рейди, направлені на виявлення правопорушників діючого законодавства та їх притягнення до відповідальності на підставі складених адмінпротоколів.

Звертаємось до вас, шановні мешканці нашої громади! Наше довкілля і так страждає від забруднення смітниками, шкідливими викидами, продуктів згоряння та інших факторів. Просимо вас утриматися від збирання та продажу рідкісних видів рослин! Давайте збережемо природну красу та цінність нашою краю!

 

Провідний спеціаліст-землевпорядник

виконкому Лохвицької міської ради

Вікторія ОНАСЕНКО

Фото без опису