Шановні пасічники та аграрії Лохвицької ТГ!

  • 569

У воєнний час важлива максимально ефективна комунікація та взаєморозуміння між агровиробниками та пасічниками, щоб і захистити бджіл, і забезпечити виробництво усіх видів с/г  продукції.

Пропонуємо короткі рекомендації для вас щодо попередження отруєння бджіл, зокрема щодо транспортування, зберігання та застосування засобів захисту рослин.

Отже, правило №1 для аграріїв – не використовувати фальсифіковані пестициди та агрохімікати та дотримуватись усіх норм застосування засобів захисту рослин, враховуючи їх ступінь небезпеки для бджіл.

Правило №2 - за можливості, впроваджувати екологічно безпечні, нехімічні методи захисту рослин.

Правило №3 - аграрії повинні не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників (населення), пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ та Лохвицьку міську раду чи відповідний старостат про заплановане застосування засобів захисту рослин.

Правило №4 - усі роботи з засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

Пасічників  закликаємо своєчасно здійснювати клінічний огляд бджіл та контроль хвороб.

Для вас правило №1 - зареєструвати пасіку, отримати її ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, інформувати Держпродспоживслужбу про зміни в її роботі.

Правило № 2 – ізолювати бджіл у вуликах у разі застосування засобів захисту рослин або вивезти пасіку в безпечне місце.

Правило №3 - повідомляти Лохвицьку міську раду чи відповідний старостат про: місце запланованого розташування пасіки (адреса або кадастровий номер земельної ділянки), час та дату запланованого прибуття та виїзду, кількість бджолиних сімей під час перевезення (кочівлі) пасіки, свою контактну інформацію (номер телефону, адресу електронної пошти).

Більш детально про свої права та обов’язки можете ознайомитися у Законах України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про ветеринарну медицину», «Про племінну справу у тваринництві», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Просимо звернути увагу, що з метою уникнення шкідливих наслідків, в Україні запроваджено єдину платформу – Grand Expert, для фермерів та пасічників, на якій фіксуються всі заплановані обробки полів, а також відзначені місця розташування пасік.  Зайшов, подивився, зорієнтувався. І бджоли живі – і всі спокійно працюють, уникають конфліктів між собою.

Настійно рекомендуємо пасічникам та фермерам зареєструватись на сайті www.grand.expert!!! Інформація про обробку полів приходить на мобільний телефон бджоляра, який зазначив місцезнаходження своєї пасіки у відповідному районі, що збігається з місцем проведення агрохімічних обробок. Якщо відстань між пасікою й оброблюваним полем менше 10 км, як того вимагає законодавство, пасічнику протягом 1-2 хв. приходить СМС-сповіщення. Доступ до цієї програми відкритий для всіх та безкоштовний. Також на сайті вказані поля, де буде проходити цвітіння. Це дає можливість бджолярам вибирати оптимальне місце для кочівлі пасіки та отримувати більший обсяг меду.

Лохвицькою міською радою затверджено склад постійнодіючої Комісії зі встановлення факту отруєння бджіл. Якщо власник пасіки виявив загибель бджіл, Комісія збирається невідкладно. Вона уповноважена, зокрема, й ініціювати питання щодо притягнення до відповідальності осіб за порушення ними норм законодавства у сфері бджільництва.

Ми всі наразі маємо сконцентрувати свої зусилля на тому, щоб мінімізувати випадки отруєння бджіл, сприяти підвищенню врожайності та охороні навколишнього середовища, в якому нам жити після Перемоги! Сьогодні кожен на своєму фронті працює, аби врятувати життя!

Провідний спеціаліст-землевпорядник

виконкому Лохвицької міської ради

Вікторія ОНАСЕНКО

Фото без опису