ВШАНУВАЛИ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ

  • 283

Сьогодні 9 березня, в день 209-ї річниці від народження генія і пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка, у м. Лохвиця біля погруддя Великого Кобзаря відбувся урочистий мітинг.

Цього дня в 1814 році, темної ночі, перед світанком, у селі Моринцях в хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув у вікні єдиний на все село вогник, – народилася панові нова кріпацька душа, а Україні – її великий співець Тарас Шевченко. Такий великий, що бути більшим не можна. Як Україна. Як світ. Ріс безрідним сиротою, а став найріднішим усім нам з покоління в покоління. Був кріпаком, а заговорив і показав шлях до свободи. Жив в імперії сваволі, насильства і наруги, де «на всіх язиках все мовчить», а кликав порвати кайдани і йти просто, щоб не було за собою і зерна неправди. Мордувався в тюрмі народів і був свідком зречення материнської мови, культури, історії, а залишився вірним ідеалам волі. Він безсмертний, як саме життя, тому став долею і заповітом для українців. Бо на стороні правди, любові і честі стоїть його слово!  

Покладанням квітів до погруддя  мешканці Лохвицької громади на чолі з першим заступником міського голови Сергієм Шрамком та керуючим справами виконавчого комітету міської ради Леонідом Верескуном віддали шану основоположнику української літератури, поету і письменнику, митцю, полум’яному борцю за самоідентифікацію української нації – Тарасу Григоровичу Шевченку. В час, коли Україна бореться з російськими поневолювачами, окупантами, слово Великого Кобзаря звучить як ніколи потужно. І крізь століття його рядки дають силу, віру і наснагу до перемоги  всьому українському народу.