Зміни до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг

  • 297

В Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомляють, що 07 лютого 2023 року Верховна Рада України прийняла закон № 2918–IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» (далі – Закон № 2918).

Загалом Законом № 2918 вносяться зміни, спрямовані на приведення положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у відповідність до Закону України «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VІІІ (далі — Закон № 2155), а також спрощення порядку отримання електронних довірчих послуг шляхом забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів (тобто таких, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів) та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри   у відносинах з контролюючими органами (на ряду з кваліфікованими електронними підписами (далі — КЕП).

Одним із головних аспектів  Закону № 2918 є те, що платнику податків дозволено користуватися електронним кабінетом, подавати звітність в електронній формі і вести листування засобами зв’язку в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, з дотриманням вимог Закону      № 2155 та Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-ІV.

Нагадаємо, що наразі положення п. 421.5 та п.п. 48.5.1 ПКУ вимагають для подання звітності та підтвердження її справжності, а також для електронного листування з податковою наявності      в платника КЕП, який є аналогом особистого підпису (або відбитком «мокрої» печатки). Водночас, за вимогами Закону № 2155, щоб електронний документ мав законну юридичну силу, там, де на паперовому документі потрібен особистий підпис, має бути КЕП на захищеному носії. Інакше кажучи, КЕП (або печатка) вважатиметься аналогом особистого підпису (або відбитком «мокрої» печатки) та матиме таку саму юридичну силу, якщо перевіркою кваліфікованого постачальника електронних довірчих послуг буде доведено його справжність. В свою чергу, згідно з ч. 2 ст. 18 Закону № 2155 КЕП вважається таким, що пройшов перевірку, якщо отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису, тобто на захищеному носії (токені).

Водночас, на період дії режиму воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення/скасування Кабінет Міністрів України постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 р. № 300» від 24.05.2022 № 617 дозволив користувачам електронних довірчих послуг використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг (удосконалених електронних підписів), без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Наразі Законом № 2918 передбачається закріплення в ПКУ альтернативи для платника податків: використовувати КЕП, який зберігається на токені, або удосконалений електронний підпис.

Окрім цього, Законом № 2918  скасовано тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ (виключено абзац п’ятнадцятий пункту 69.2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ). Строк проведення таких перевірок складатиме тридцять календарних днів, що настають після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого рахунку (п. 76.3 ПКУ).

Також встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2023 податковий (звітний) рік не включаються доходи у вигляді коштів та/або майна, отримані в рамках реалізації експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням.

Закон № 2918  опубліковано 04.03.2023 в «Голосі України» № 46. Зауважимо також, що Закон № 2918  набере чинності з 31.12.2023, крім норми щодо скорочення термінів для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ, яка вступить в силу з 20.03.2023. Норма щодо пільги, пов`язаної з реалізацією експериментального проекту набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону № 2918.

Головне управління ДПС у Полтавській області