Регіональна комісія з питань ТЕБ і НС затвердила заходи щодо запобігання лісовим пожежам

  • 246

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій затвердила заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам у лісах, на торфовищах і сільгоспугіддях. 

Як повідомив начальник ГУ ДСНС України у Полтавській області Володимир Салогуб, із початком весняно-літнього періоду на території області зареєстровано 65 пожеж сухої рослинності та сміття на загальній площі більше 68 га. 

«Наразі порушення вимог пожежної безпеки тягне за собою накладення на громадян штрафу в розмірі від 1700 до 3400 гривень, на посадових осіб – від 3400 до 5100 гривень. За випалювання сухої рослинності: на громадян – від 3060 до 6120 гривень, на посадових осіб – від 15300 до 21420 гривень. Усі громадяни мають дотримуватися правил пожежної безпеки», – сказав Володимир Салогуб. 

За словами виконувача обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Тараса Миколайчика, з початку року було проведено роботу з національними природними і регіональними ландшафтними парками щодо запобігання та протидії масовим пожежам у 2023 році. 

«Адміністраціями природо-заповідних установ розроблені й затверджені оперативно-мобілізаційні плани гасіння пожеж у межах їхніх територій. Проведено протипожежний інструктаж та спеціальні навчання з працівниками, які зайняті на роботах із підвищеною пожежонебезпекою», – зауважив Тарас Миколайчик. 

Регіональна комісія затвердила заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2023 року.

Серед них, зокрема, такі: 

-  створення та оновлення у лісових масивах мінералізованих смуг, протипожежних розривів, пожежних водоймищ і доріг протипожежного призначення, проведення ремонту спостережних веж, очищення лісових масивів від захаращень;

-  посилення контролю за заходами пожежної безпеки в екосистемах;

-  встановлення цілодобового моніторингу пожеж у природних екосистемах, системах дистанційного спостереження та забезпечення оперативного реагування на початкових етапах виникнення пожеж і загорянь;

-  проведення рейдів і патрулювань найбільш пожежонебезпечних лісових масивів, торф’яників, територій та об’єктів природно-заповідного фонду;

-  заборона на розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку), а також на випалювання стерні, сухої рослинності і сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок і вздовж доріг.

Також Комісія розглянула питання забезпечення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами у разі настання маловоддя.