СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ – НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЖИТТЯ!

  • 128

Із настанням теплої і посушливої погоди значно загострилася ситуація з пожежами внаслідок необережного поводження з вогнем у лісопаркових зонах та при спалюванні сухої трави, сміття на об’єктах та у житловому секторі.

Проте багато людей не замислюються, що крім того, що вони забруднюють навколишнє середовище, це ще й дуже небезпечно. Неконтрольований вогонь підбирається до житлових будинків, надвірних споруд, в результаті чого виникають пожежі, які знищують матеріальні цінності. Іноді така необережність навіть коштує життя.    

Виконавчий комітет Лохвицької міської ради попереджає про  ЗАБОРОНУ спалювання сухої трави, залишків рослинності, сміття та побутових відходів, розпалювання багаття в паркових зонах та поблизу лісових масивів.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 гривень до 6 120 гривень) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 гривень до 21 420 гривень).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ви помітили займання сухої трави, чагарників, очерету, лісових насаджень, або на сміттєзвалищах, негайно телефонуйте за номером «101» та в разі відсутності особистої небезпеки – не будьте байдужими, прийміть можливі заходи для гасіння пожежі, до прибуття на місце виклику пожежно-рятувальної служби.

Закликаємо мешканців громади дотримуватись правил пожежної безпеки! Будьте уважні та обережні, адже вогонь помилок не прощає!