ДОПОМОГА МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ’ЯМ В ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ: КОМУ НАДАЄТЬСЯ ТА ЯК ЇЇ ОТРИМАТИ

  • 774

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 250 (зі змінами) державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується сім'ям, які постійно проживають на території України та з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім'ї.

Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. У 2023 році при розрахунку розміру допомоги малозабезпеченим сім’ям застосовуються такі рівні забезпечення:

    • для працездатних осіб — 1207,80 грн.;
    • для непрацездатних та осіб з інвалідністю — 2093,00 грн.;
    • для дітей до 6 років — 2953,60 грн.;
    • для дітей від 6 до 18 років — 3682,90 грн.;
    • для осіб від 18 до 23 років (за умови навчання) — 3489,20 грн.

Звертаємо увагу, що право на призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям мають пенсіонери, яким не вистачає стажу для призначення пенсії. При цьому при розрахунку допомоги для таких осіб буде застосовуватись рівень забезпечення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (2093,00 грн.).

Для громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або у зоні ведення бойових дій, проводиться автоматичне подовження терміну виплати допомоги.

Виплати від держави не поновлюватимуться, якщо територіальну громаду, де проживає людина, виключили з відповідного переліку, з яким можна ознайомитися на сайті Міністерства реінтеграції. При цьому державну соціальну допомогу будуть виплачувати протягом місяця, в якому територіальна громада була виключена з такого переліку, та протягом місяця, наступного після її виключення.

Крім того, допомогу можуть не поновити, якщо в період запровадження воєнного стану виявлено відомості та/або отримано інформацію, що вплинула або могла вплинути на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та визначення її розміру. При цьому виплати припиняються з місяця, наступного за тим, у якому було отримано відповідну інформацію.

За додатковою інформацією можна зателефонувати або звернутися до відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Лохвицької міської ради (м. Лохвиця, вул. Перемоги, 19) по тел. 3-47-67.