У березні середній розмір пенсії колишніх військовослужбовців Полтавщини зріс на 1050 грн

  • 93

З початком весни відбулися суттєві зміни у пенсійному забезпеченні майже 22 тисяч колишніх військовослужбовців Полтавської області.

Минулого року уряд ухвалив постанову, згідно з якою індексацію «військових» пенсій передбачали відкласти до завершення воєнного стану, але, незважаючи на скрутну фінансово-економічну ситуацію в країні, пенсії колишніх військовослужбовців все ж вирішили проіндексувати. Перерахунок відбувся автоматично відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року №168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році».

Таким чином, з 1 березня 2023 року пенсії за вислугу років, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», які були призначені до 31 грудня 2022 року включно, підвищилися на коефіцієнт збільшення 1,197.

Підвищенню підлягав основний розмір виплат військових пенсіонерів без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.

Також збільшилися мінімальні пенсії по інвалідності, передбачені зазначеним законом. З жовтня минулого року вони становили від 4186 до 5025 грн для солдатів і ще на 10–30 відсотків більше для осіб старшого начальницького складу залежно від звання, посади, групи інвалідності та її причини. Тепер зазначені розміри зросли ще на 19,7%, тобто мінімум на 824,64 грн та 989,93 грн відповідно. 

Урядовою постановою передбачалося, що розмір збільшення пенсії в результаті перерахунку не повинен перевищувати 1500 гривень. Окрім того, підвищення відбувалося в межах максимальної величини, визначеної для пенсії, - десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні 20 930 грн).

У результаті перерахунків середній розмір «військових» пенсій на Полтавщині зріс майже на 1050 грн і досяг 10 935 грн.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області