ПЕНСІЙНИЙ ФОНД ІНФОРМУЄ щодо страхового стажу під час війни

  • 497

Через воєнні дії в країні наша економіка зазнала суттєвих змін. З метою зменшення фінансового навантаження на бізнес до Закону України «Про  збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» були внесені зміни.

Передусім вони стосуються фізичних осіб-підприємців, які провадять діяльність за спрощеною та загальною системами оподаткування, займаються незалежною професійною діяльністю, а також членів фермерських господарств. Саме їм з 1 березня 2022 року та впродовж 12 місяців після скасування воєнного стану дозволено не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Однак слід пам’ятати, що згідно з пенсійним законодавством до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди роботи, за які повністю сплачені страхові внески у розмірі не менше мінімального. Наразі це 1474 грн (22% від  6700 грн - мінімальної зарплати). Відповідно, щомісячна зарплата не повинна бути меншою за мінімальну.

Разом з тим - це не єдиний випадок, коли працівник може втратити свій страховий стаж. Призупинення трудових відносин, це ситуація, коли роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник — виконувати свої обов’язки. Людина не отримує зарплату, але її і не звільняють. Немає зарплати - немає і сплати єдиного внеску.

Таким чином, незалежно від того, у якому форматі ви співпрацюєте з роботодавцем, для того, щоб до страхового стажу був зарахований повний місяць, сума сплаченого внеску має бути не менша мінімальної.

Принагідно інформуємо, що вийти на пенсію за віком цьогоріч можна за наявності не менше 30 років стажу, а зручна форма самоконтролю своїх соціальних прав - це реєстрація на Вебпорталі Пенсійного фонду України www.pfu.gov.ua. з періодичним переглядом інформації особистої картки.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області