Придбання насіння та садивного матеріалу

  • 328

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України   № 442  (10 .09. 2014 р.)  «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»  функції і повноваження із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері насінництва та розсадництва, покладено на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів .

Відповідно  до законодавства контроль за додержанням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва на території   області здійснюється спеціалістами  відділу контролю у сфері насінництва , розсадництва та якості зерна Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Згідно статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння або сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо:

насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України;

насіння за сортовими або посівними якостями та садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідають  вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Сертифікат на насіння або садивний матеріал видається   органами з оцінки відповідності уповноважених центральним органом виконавчої влади на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва.

На даний час на території України на відбір проб та сертифікацію насіння уповноважено ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». У Полтавській області на сьогодні  працюють його територіальні представництва, що проводять визначення посівних якостей насіння  у містах Полтава , Лубни та Глобино, тел.0666944520. Крім того, в цій сфері працюють: ТОВ «Агросерт» (   м. Полтава, вул. Панянка, 48, тел. 095-624-63-43); ТОВ «Агролабтест»; ТОВ «Новасерт»; ТОВ «Велес-сідс».

Також на території Полтавської області визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу здійснює для власних потреб, без права реалізації, Державна установа «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія». Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу установи розташований за адресою: м. Полтава вул. В.Козака,1, (тел. 095-858-37-00, 097-413-16-20). Проби  приймаються і через відділення №31 «Нової пошти» у м. Полтава.

Відповідно п.28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння  та/або садивний матеріал» ( по-станова КМУ від 21 лютого 2017 року № 97), кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

1) сертифікатами:

насіння — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його посівні якості;

садивний матеріал — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його товарні якості;

2) документами згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”.

Згідно ДСТУ 4138-2002 до супровідних відносять ті  документи, які видає споживачеві виробник насіння (ДСТУ 2240): «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) та елітне  - (базове) насіння; «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане);«Свідоцтво на гібридне насіння» - на насіння першого покоління гібридів.

 Будь яка партія насіння, що призначена для реалізації повинна бути затарована і промаркована  етикетками встановленого зразка. Етикетки мають відповідати формі  передбаченій наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.07.17 р № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки». Інформація нанесена на етикетки має відповідати даним, зазначеним в супровідних документах. При цьому етикетки на пакованому насінні мають містити інформацію про партію насіння: номер, масу, назву сорту, генерацію, тощо, аналогічну сертифікатам на ту ж партію.

Реалізація насіння без відповідних супровідних документів про його походження та якість забороняється законодавством України.

Законом України «Про насіння та садивний матеріал» (ст.28) передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері насінництва та розсадництва, несуть відповідальність.

 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості  зерна ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області В.І. Залізняк