#Видатні_українці

  • 95

#Видатні_українці

Життєлюб Володимир Ярошенко

В одному із своїх ранніх віршів Володимир Ярошенко писав:

«Відбились далі в душі моїй,

У сірім колі вони цвітуть,

Неясний обрій далеких мрій,

Безбарвна, тиха і довга путь».

На жаль, жорстока доба не подарувала митцю – мрійнику ані можливостей для спокійного філософствування, ані довгих років життя. Куля ката з НКВС зруйнувала творчі світи, що народжувалися в голові письменника, коли йому виповнилося лише 39…

Поет, прозаїк, драматург, байкар, кіносценарист Володимир Мусійович Ярошенко народився 13 червня 1898 року в с. Івахники (нині – с. Яхники) на Полтавщині у родині вчителя.

Упродовж 1920-х років відбувалося поступове нарощування творчої потуги Володимира Ярошенка – від друкувався у періодиці, пробував себе у ролі критика, учителював, викладаючи математику, очолював літературну частину столичного цирку, служив редактором і завідувачем сценарного (художнього) відділу Київської кінофабрики Всеукраїнського фото-, кіноуправління , виступав як драматург, публікував повісті, романи, поетичні збірки.

Автор книг поезій і байок "Світотінь", "Луни", "Що й до чого", "Байки". Йому належать також книги оповідань і повістей "Кримінальна хроніка", "Гробовище". П’єса "Шпана" ставилася в театрі "Березіль".

Переглядаючи творчий доробок Володимира Ярошенка треба зробити висновок, що символістично забарвлені поезії – найкраще в його творчості. Вірш «Відбились далі в душі моїй» - вершина його досягнень,своєрідне кредо. Для його творчості характерна велика любов до свого народу, повага до людської особистості, виховання високих людських і духовних якостей сучасника.

Нам треба вчитися шанувати і берегти матеріальні і духовні цінності. Це потрібно для нас і спадкоємців наших.