База даних сортів - офіційне джерело інформації про заявки на сорт та відомостей щодо їх правового статусу

  • 91

 Автоматизована інформаційна система, яка складається із системи взаємопов’язаних електронних ресурсів та/або реєстрів – це  база даних сортів . Така система містить відомості про сорти, дії та статус за заявкою на сорт і забезпечує технічні можливості для зберігання, надання доступу до наявної інформації та здійснення процедури державної реєстрації сорту та прав на сорт за допомогою електронних сервісів.

Відповідно до ст. «База даних сортів та реєстри», що була додана Законом № 2763-IX від 16 листопада 2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва й розсадництва у відповідність до положень законодавства Європейського Союзу», база даних сортів та реєстри (сортів, патентів та заявок) є державною власністю, підлягають довічному зберіганню та ведуться коштом державного бюджету з метою комплексного інтегрування відомостей про сорти та права на них.

Держателем та адміністратором бази даних сортів, реєстрів, передбачених цим Законом, є Компетентний орган, який забезпечує безоплатний і відкритий доступ до їх відомостей, крім інформації, що є конфіденційною.

Електронні сервіси бази даних сортів повинні забезпечувати можливість заявників та осіб, які набули права на сорт, доступу до особистого електронного кабінету та управління своїм профілем.

База даних сортів має статус офіційного видання й офіційного джерела інформації про заявки на сорт та відомостей щодо їх правового статусу.

Порядок ведення та адміністрування бази даних сортів, реєстрів, передбачених цим Законом, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

На сайті Українського інституту експертизи сортів рослин у розділі публічна інформація можна знайти «Інформаційно-довідкову систему «Сорт»» та «Інформаційно-довідкову систему «Реєстр сортів». За допомогою цих пошукових систем можна знайти офіційну інформацію про сорт рослини: від коду заявника до офіційного опису морфологічних ознак сорту.

Валентина Залізняк, головний спеціаліст відділу контролю у сфері  насінництва,  розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Фото без опису