Служба у справах дітей інформує про діяльність Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини!

  • 151

У зв’язку з російською агресією, мільйони українських сімей з дітьми були вимушені виїхати за межі України. Часто такі сім’ї зіштовхуються з низкою проблем та потребують допомоги. Найбільш поширеними питаннями, з якими звертаються про допомогу – це перетин державного кордону, отримання та продовження документів, що посвідчують особу, спілкування дитини з тим із батьків, хто перебуває в Україні, повернення дитини в Україну та з інших питань, які стосуються додержання прав і свобод людини і громадянина, зокрема дітей. Тому на базі секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця було створено Консультаційний центр для надання допомоги сім’ям з дітьми за принципом «єдиного вікна».

Консультаційний центр надає підтримку громадянам України у режимі онлайн та офлайн щодо:

Роз’яснення можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми на підконтрольну Уряду України територію.

Отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізації, якщо документ отриманий на непідконтрольній території.

Встановлення контакту з дитиною, яку вивіз один із батьків за кордон;

Заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали травмувань внаслідок війни.

Інші питання, які пов’язані з порушенням прав людини.

Тут ви можете повідомити:

Про дитину, яка загубилася.

Про злочин, скоєний проти дитини.

Якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих.

Якщо вам відомі факти депортації дитини.

Про примусову зміну громадянства та документів дитини.

Про інші порушення прав дитини під час війни.

До Консультаційного центру ви можете звернутися:

1. Особисто за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8 з понеділка по четвер з 9.00-13.00; 13.45-18.00; в п’ятницю - з 9.00-13.00; 13.45-17.00; вихідні дні – субота, неділя).

2. За телефоном 0800-50-17-20 (безкоштовно в межах України),                044-299-74-08 (для дзвінків із-за кордону);                                                                    Е-mail: hotline@ombudsman.gov.ua

3. Додатково надаються консультації: через портал «Діти війни» - сайт: https://childrenofwar.gov.ua/