ЖИВІ, ПОКИ ПАМ’ЯТАЄМО

  • 166

          Таку назву мала меморіальна церемонія вшанування пам’яті захисників України, яка 29 серпня 2023 року відбулася біля пам’ятного знака загиблим воїнам – учасникам бойових дій в зоні проведення АТО.

          Сьогодні, в День пам’яті захисників України, лохвичани зібрались, щоб вшанувати героїв сучасності. Героїв, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

          День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного      вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.

          Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

          Повномасштабне вторгнення росії 24 лютого 2022 року відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та водночас тяжких втрат.

          –На жаль, герої вмирають. Вони здобувають вічне життя і вічну славу, залишаються нашим духовним орієнтиром і прикладом для прийдешніх поколінь українців, – сказав, виступаючи на зібранні Лохвицький міський голова Віктор РАДЬКО. – З 2014 року і до сьогодні 30 наших земляків ціною свого життя здійснили найбільший подвиг справжнього чоловіка, захисника рідної землі. На віки-вічні їх імена будуть вписані в історію нашого краю та України, як імена воїнів-Героїв. Але їх більше немає для тих, кому вони потрібні живі. Схиляю голову і розділяю разом із близькими та рідними біль непоправної втрати. Дякую за найбільшу жертву, свідомо віддану своїй державі.    Але жодна жертва не стане марною – ми продовжуватимемо боротьбу до нашої Перемоги. Стоїмо зі щитом. Памʼятаємо всіх, хто вернувся з поля бою на щиті. Молитвою, добрим словом, згадаймо Героїв, які боролися і віддали життя за волю України і наше майбутнє. Господь відкрив перед ними двері раю, бо пішли вони на небо нескореними.

          У скорботній хвилині мовчання присутні схилили голови перед пам’яттю і подвигом славних синів України. Панахиду за загиблими захисниками провів отець Всеволод Православної церкви України.

           Квіти, які присутні поклали до пам’ятного знака, стали проявом вдячності та жалю за полеглими. Пам’ятаємо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну!