АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА — НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН!!!

  • 203

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітних. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен (пилок), які переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма.  В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку вони потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити.

 Цей бур’ян засмічує всі польові (особливо просапні і ярі зернові), овочеві та плодові культури, виноград, пасовища, збіднюючи та висушуючи ґрунт. Він щільно росте на узбіччях автомобільних доріг та залізниць, берегах ставків і річок, на пустирях та інших необроблюваних землях, будівельних майданчиках, територіях заводів, підприємств, тваринницьких комплексів, машинних дворів, на вулицях і садибах населених пунктів.

На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (на територіях населених пунктів - навколо житлової забудови, громадських будівель,  в парках, скверах, на стадіонах, спортивних майданчиках, а також біля тваринницьких ферм,  на промислових територіях та інше) виключено застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується механічним методом - шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.

Фото без опису