ДНЮ МІСТА ЛОХВИЦЯ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

  • 122

9 вересня біля пам’ятників загиблим землякам часів Другої світової війни та воїнам АТО відбувся тематичний захід з нагоди відзначення Дня міста Лохвиця та 80-ї річниці його визволення від фашистських загарбників.

Спочатку пандемія, а потім війна, яка триває другий рік, позбавили радості масштабних святкувань, однак лохвичани зібралися дружною когортою, аби вклонитися пам’яті тодішніх і нинішніх захисників рідної землі.

Із особливим піднесенням цього дня у обрамленні заходу прозвучали Державний Гімн України та Гімн міста Лохвиця.

Радістю і болем озивається в історії нашого міста вересень 1943-го року, коли Лохвицю було звільнено від фашистських окупантів. Винятковою мужністю тоді відзначилися частини 309-ї стрілецької дивізії.

Та хіба можна було уявити, що на зміну фашизму прийде рашизм і кривавим агресором виявився наш сусід – російська федерація?! І знову пішли на фронт наші мужні захисники, аби захищати суверенітет і незалежність України, боронити нас від насаджуваного «руського міра», від імперських посягань ворожої країни на нашу історію і наші життя.

Скорботною хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто віддав у цій боротьбі свої життя, чиї імена навічно вписано в скрижалі пам’яті жителів міста Лохвиця і всієї України. Молебень за загиблими захисниками провів отець Всеволод Православної церкви України. Разом з присутніми  помолився за те, щоб Господь оберігав наших воїнів на фронті.

 Перед учасниками заходу виступив Лохвицький міський голова Віктор Радько:

 –Низький уклін всім героям сучасності – захисникам України, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Завдяки  воїнам Збройних сил України сотні міст, і Лохвиця в тім числі, мають можливість жити під  чистим  небом і свято вірити в перемогу над ворогом. Повертайтеся живими, вірні і незламні сини України! Лохвиця пишається тим, що в ній народжуються і зростають покоління талановитих і працелюбних людей, які змінюють її обличчя. Дякую всім мешканцям, які забезпечують життєдіяльність, культурний та економічний розвиток  міста Лохвиця та всієї громади!  Від чистого серця вітаю всіх із 703-ю річницею міста Лохвиця! Хай воно завжди буде квітучим і красивим, а життя кожної сім’ї – сповненим душевного тепла, радості й достатку! Нехай Бог благословить наше місто і дасть його мешканцям міцне здоров’я, добробут, родинну злагоду й багато успіхів на усіх життєвих шляхах. Всім яскравого і щасливого майбутнього під чистим і мирним небом незалежної України! Зі святом, наша древня і вічно молода душею Лохвиця! – побажав Віктор Радько.

На завершення учасники заходу вшанували світлу пам’ять всіх полеглих за свободу рідної землі покладанням квітів до пам’ятників загиблим землякам, героям АТО.