ЛОХВИЦЬКА ГРОМАДА – УЧАСНИК ПРОЕКТУ «НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКИЙ АГРОПОЛІТИЧНИЙ ДІАЛОГ»

  • 209

Вже другий рік Лохвицька громада бере участь в проєкті «Німецько-український агрополітичний діалог» (APD). Цілями даного проєкту є підвищення взаєморозуміння щодо ключових питань аграрної політики,  підвищення конкурентоспроможності українського сільського господарства та сталого розвитку сільських територій  у обраних територіальних громадах (всього обрано 8 пілотних громад з різних регіонів України, серед яких і Лохвицька).

          У рамках даної співпраці минулого тижня представники нашої громади взяли участь у семінарі-тренінгу на тему: «Агроекономічний паспорт громади: потенціал, ресурси, розвиток», що проходив у Іллінецькій громаді Вінницької області. Під час заходу учасниками було розглянуто ряд важливих тем. Зокрема, разом з заступником директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Миколою Пугачовим дізналися про аспекти розробки державних цільових програм  і програм підтримки аграріїв та обговорили Методичні рекомендації до розробки агроекономічних паспортів.

          Не менш важливою стала і тема Ветеранського підприємництва у громадах, яку вивчали разом з ветераном-підприємцем Володимиром Скосогоренком. Також значну роботу провели щодо розробки агропаспорту нашої громади разом з експертами Валентиною Затишняк та Світланою Павленко, які надали фахову оцінку, зауваження та рекомендації для подальшої роботи, за які ми їм щиро вдячні.

          Досить цікавим та корисним було вивчення досвіду Іллінецької громади щодо реалізації різних програм, оскільки ця громада є досить схожа за параметрами з Лохвицькою. Вразили заходи щодо поводження з ТПВ. Іллінецькій громаді вдалося замість сміттєзвалища створити комплекс, що включає сміттєсортувальну лінію, сміттєспалювальну установку, лінію для виготовлення тротуарної плитки зі відходів, і все це в поєднанні з фруктовим садом та контактним зоопарком. Також розглянули аспекти діяльності комунального підприємства, деякі з яких спробуємо втілити і в нашій громаді. Захоплюючим було вивчення роботи очисних споруд. Тож висловлюємо подяку Іллінецькій міській раді за гостинність  і можливість вивчити практичний досвід у реалізації проєктів.

          І вже цього тижня завдяки нашим німецьким партнерам Лохвицька міська рада отримала другу частину технічного забезпечення для партнерської співпраці, яке буде використовуватися для успішного розвитку громади. В черговий раз дякуємо проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог», які за підтримки Федерального міністерства продовольства та сільського господарства (BMEL) Федеративної Республіки Німеччина співпрацюють та допомагають нашій громаді.