БЕРБЕНИЦЬКИЙ КАПУСНЯК ПРЕТЕНДУЄ НА ВНЕСЕННЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО ПЕРЕЛІКУ ЕЛЕМЕНТІВ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ

  • 273

У селі Бербениці Жабківсько-Бербеницького старостату у списку смачних страв є особлива – капусняк, який місцеві господині готують по  давньому рецепту. Він дійшов до наших днів крізь сотні літ завдяки тому, що передавався від матері до доньки, з покоління в покоління. Оригінального смаку страва набуває за рахунок натертої свіжої (не квашеної, як зазвичай) капусти, настояної у квасі чи сироватці. І  так готують лише в Бербеницях!

У наш час, коли збереження автентичних культурних традицій є основою для самоідентифікації української нації, виконавчий комітет Лохвицької міської ради, за ініціативою відділу культури, сім'ї, молоді та спорту міськвиконкому, звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням включити елемент нематеріальної культурної спадщини «Технологія приготування капусняка у селі Бербениці на Лохвиччині» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

У тому, що гастрономічна традиція передається із покоління в покоління, існує і функціонує у тривалому часі у соціокультурному просторі  і відповідає зразкам традиційної української національної культури, переконалися директор Полтавського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи Дмитро Соколов та методист Олександр Князь, які побували з візитом у бербеницьких господинь, котрі на сьогодні є носіями і продовжувачами прадавньої традиції і технології приготування капусняка.

Ініціативна творча група у складі Тарасенко Людмили, Ковтун Лідії, Дідовець Єлизавети  під керівництвом завідуючої сільським клубом Світлани Підгорної доручили відповідальну справу приготування капусняка своїй найдосвідченішій односельчанці – 66-річній Людмилі Тарасенко. Стараннями цієї жінки у печі, що є символом вікових традицій роду, було зварено капусняк, яким можна посмакувати лише в Бербеницях! Всі етапи приготування страви з коментарями куховарки було зафіксовано на фото і відеоносії. Це стало черговою сходинкою, яка наблизить внесення автентичної технології приготування капусняка у селі Бербениці на Лохвиччині до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, що  в свою чергу дасть поштовх розвитку туристичної галузі нашого краю.