ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ ДИТИНИ

  • 148

Сьогодні, 19 жовтня, під головуванням міського голови Віктора РАДЬКА, відбулося чергове засідання Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Лохвицької міської ради, на порядок денний якої було винесено 5 питань.

У провадженні Лохвицького районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа про визначення місця проживання двох малолітніх дітей (однієї дитини з батьком та однієї дитини з матір’ю). Третьою особою у справі залучено Виконавчий комітет Лохвицької міської ради, як орган опіки та піклування, участь якого, відповідно до статті 19 Сімейного кодексу України, є обов’язковим при розгляді судом таких спорів. Тому детально розглянувши матеріали даної справи, заслухавши позивача, та, врахувавши думку кожного присутнього, дійшли висновку, що доцільно визначити місце проживання однієї малолітньої дитини з батьком, місце проживання іншої дитини з матір’ю визначати у разі її звернення із відповідною заявою.

Друге питання порядку денного – про влаштування дитини, позбавленої батьківського піклування в прийомну сім’ю, яка функціонує в Лохвицькій територіальній громаді. Оскільки однією із основних засад державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування є створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, забезпечення пріоритету сімейних форм виховання, члени комісії одноголосно підтримали доцільність влаштування дитини в прийомну сім’ю.

Третє питання порядку денного стосувалося надання статусу дитині, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, а саме дитині із числа внутрішньо переміщених осіб, що зазнала психологічного насильства внаслідок вимушеної зміни місця проживання під час переміщення з території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій російською федерацією.

Наступним розглянутим питанням було надання дозволу батькам на укладення договору дарування житлового будинку та земельної ділянки на ім’я малолітньої дитини. Оскільки дитина в результаті вчинення даного правочину набуває права власності на нерухоме майно, тому думка присутніх була однозначною – підтримати та надати дозвіл батькові та матері малолітньої дитини на його дарування.

І наприкінці засідання були розглянуті та затверджені індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників, прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.