У ЛОХВИЦЬКІЙ ЗОШ №3 ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ НА ЧЕСТЬ ЗАГИБЛОГО ВОЇНА РОСТИСЛАВА ОЛЬШАНСЬКОГО

  • 55

          Сьогодні у нашому місті відбулася важлива для людських сердець подія – відкриття на будівлі Лохвицької ЗОШ №3 І-ІІІ ступенів меморіальної дошки в пам'ять колишнього випускника, загиблого воїна Ольшанського Ростислава Олеговича.

Символічно, що ця пам’ятна подія відбулася у день, коли  наше суспільство відзначало День української  писемності і мови, що є найбільшою духовною цінністю, без якої неможливе існування нації. Московська нечисть прагне знищити нашу душу – українську мову і зробити з наших дітей яничар без роду-племені. А такі воїни, як Ростислав Ольшанський, ціною свого життя захищали все, що є українським – рідну мову, давню історію, святу землю, минуле, теперішнє і майбутнє України.

На урочистому заході, який відбувся на подвір’ї школи, зі смутком і теплом у серці згадували захисника, адже у своєму героїчному, але, на жаль, короткому житті, довжиною всього у 25 років, він залишив по собі лише добрі і світлі спогади.

 Народився Ростислав Ольшанський 23 березня 1998 року. У рідному місті навчався у ЗОШ №3. Мав багато друзів, був завжди привітним, врівноваженим. Відзначався високими спортивними здібностями, любив подорожувати. Був життєрадісний, добрий, а головне  – любив свою країну.

          Після закінчення школи у 2015 році вступив до Глинського професійного аграрного ліцею. Потім пішов на навчання до Львівського військового коледжу сержантського складу Національної академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного. Після закінчення коледжу став на захист рідної Батьківщини, поповнивши ряди Збройних Сил України.

             11 травня 2023 року під час обстрілу ворожими військами поблизу населеного пункту Іванівське Бахмутського району Донецької області Ольшанський Ростислав загинув. Він героїчно виконав свій професійний обов’язок, захищаючи територіальну цілісність і незалежність нашої держави. Героями не народжуються, героями стають. Таким він був, таким залишиться навіки.

Почесне право відкрити пам’ятну дошку загиблому воїну було надане  Лохвицькому міському голові Віктору Радьку, офіцеру мобілізаційного відділення Миргородського РТЦК та СП майору Геннадію Токарю, колишньому класному керівнику захисника  Людмилі Вигранці. У  їх виступах перед присутніми прозвучали щирі слова співчуття рідним загиблого – батькові Олегу Леонідовичу, сестрі Дар’ї Олегівні, бабусі Галині Миколаївні, а також  червоною ниткою пройшли слова про те, що відтепер Ростислав з меморіальної дошки зустрічатиме і проводжатиме поглядом учнів, нагадуючи кожному, що він віддав життя заради того, аби всі українці  жили в мирній, квітучій країні.

Схиливши голови перед світлою пам’яттю загиблого воїна і всіх захисників, які віддали своє життя за волю України,  учасники урочистого заходу завмерли у скорботній хвилині мовчання…

Насамкінець  урочистостей присутні  поклали квіти до меморіальної дошки вірному сину і захиснику рідної землі Ростиславу Ольшанському в пам'ять про цього мужнього воїна та всіх полеглих патріотів України, самопожертвою яких торується шлях до перемоги над клятим російським ворогом.