Круглий стіл «Про основні напрямки реалізації заходів щодо попередження домашнього насильства та насильства за ознакою статі, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків»

  • 96

Однією з актуальних негативних проблем сучасного суспільства є прояви жорстокості і насильства в сім’ї. На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім’ї, є одним із найголовніших прав громадян. Насильство дуже часто присутнє в нашому житті і кожна людина відіграє в ньому певну роль. Залежно від ситуації особа є свідками, жертвами або ж кривдниками. Трагічність ситуації в тому, що свідки чи жертви насильницької діяльності переносять модель кривдницької поведінки у власне життя та продовжують чинити насильство. Власне створюють коло насильства: жертви стають кривдниками. Тому потрібно формувати у суспільстві неприйняття насильства, вживати необхідних заходів для його запобігання. Ми маємо говорити про проблему та шукати шляхи для її вирішення.

Саме тому, 14 листопада 2023 року, в приміщенні Центру надання соціальних послуг Лохвицької міської ради працівниками відділення соціальної роботи  Центру, спільно зі службою у справах дітей, представниками сектору «Лохвицьке бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, начальником Миргородського РС № 2 з питань пробації, поліцейськими офіцерами громади та  інспекторами сектору ювенальної поліції  було проведено круглий стіл. Учасники круглого столу обговорили  імплементацію Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству стосовно жінок та домашнього насильства (також відому як Стамбульська конвенція) під час збройного конфлікту. Доповідачі круглого столу зазначали, що навіть в умовах війни Україна продемонструвала відданість боротьбі з насильством стосовно жінок та домашнім насильством, ратифікувавши Стамбульську конвенцію. Учасники круглого столу обговорювали основні завдання, щоб привернути  увагу громадськості до проблем насильства в сім’ї,  жорстокого поводження з дітьми, спланували заходи по проведенню Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Фото без опису