ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

  • 139

Із нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів та 90-х роковин Голодомору-геноциду українського народу у громаді пройшли поминальні заходи.

Біля пам’ятного знаку Жертвам Голодомору і політичних репресій, що розташований на вулиці Героїв України у м. Лохвиця, відбувся мітинг-реквієм.

Із здобуттям незалежності Україна пройшла великий шлях у сприйнятті та усвідомленні наслідків голодного терору. Розкриття архівів й дослідження цього питання відкрило правду про злодіяння радянської влади як для українців, так і для всього світу. Комуністична влада замовчувала факт голоду. У діловому листуванні партійні функціонери не згадували голод, а лише «продовольчі труднощі». У книгах реєстрації на позначення смерті з голоду були введені інші терміни, наприклад, «безбілковий набряк». Сталінський тоталітарний режим заперечував голод в Україні та відмовився від допомоги закордонних організацій та спільнот, допомога яких могла сприяти зменшенню масштабів голоду. Українці вимирали мільйонами. Не дивно, що у радянському союзі заборона на інформацію про голод діяла до 1987 року.

Минуло 90 років, та російська влада робить спроби знову знищити українську націю, в тім числі й голодом. Наслідуючи радянський союз, росія вивозить з окупованих територій запаси зерна, продуктів харчування, знищує елеватори, зерносховища, агропромислову інфраструктуру, поля. Під час постійних обстрілів й захоплення міст люди фактично помирали від голоду, не маючи можливості навіть вийти із своїх осель. Так само російська влада приховує свої дії, завдяки дезінформації та пропагандистським кампаніям вона викривлює реальність, намагаючись приховати свої звірства від міжнародного суспільства.

Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива, ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Мешканців нашого краю, які під час сталінського режиму загинули від голокосту, присутні на мітингу пом’янули скорботною хвилиною мовчання. На знак вічної пам'яті про невинних жертв учасники поминального заходу на чолі з міським головою Віктором Радьком поклали живі квіти до пам’ятного знаку.  

Свідками страшної трагедії голодоморів є місця масових поховань на цвинтарях. У жалобі мешканці Лохвицької  громади схилили голови перед світлою пам’яттю тих, кого великий голод передчасно поклав у могили.

 На спомин їх душ отець Всеволод Бігун ПЦУ відправив панахиди і спільну молитву. Живі квіти від мешканців громади лягли на могили убитих голодом мешканців міста, які покояться на Іванівському, Покровському, Благовіщенському кладовищах.