Ювіляри грудня-2023

  • 183

1 грудня 2023 року виповнюється 110 років від дня народження Платона Микитовича Воронька, українського поета, проникливого лірика, майстра публіцистичного вірша, колоритного пейзажиста. Щирість, відвертість,безпосередність і довіра до читача, безкомпромісність вирізняли його творчість з-поміж інших. Все, що вийшло з-під його пера – від розлогої поеми до ліричної мініатюри – спирається на грунт життєвого досвіду. Поет завше йшов саме від цього досвіду, від життя до літератури, а не навпаки. Ритмомелодика його поезій витікає з незглибимої криниці народної пісні і думи. Поет бере кольори й барви народнопісенних вишивок, але витворює свій оригінальний візерунок. Кілька десятків його віршів покладено на музику: «Ходімо, кохана, у ліс», «І чого тікати», «Затанцюй мені, циганко», «Вечірня пісня», «Пісня вороного», «Липка», «У нашому серці є ласка хороша» та інші. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Поет-пісняр».

5 грудня 2023 року виповнюється 145 років від дня народження Олександра Олеся (Олександра Івановича Кандиби), українського поета, тонкого лірика, співця краси й сили кохання, природи й долі рідного краю, поета надії і віри, чарівним словом якого на струнах серця видобувалися наймелодійніші звуки, виражалися найсвітліші людські почуття. «З журбою радість обнялась»… Назвою першої збірки поезій провістила муза драматичну долю і його творчої спадщини, і особистого життя. Провістила журбу, яка чорним рушником простелилась на довгі роки чужини, вплітаючи зрідка червоні нитки радощів і надій. Журба і радість стали ідейно-емоційною домінантою всієї Олесевої творчості. Вони відбивали і суспільні контрасти доби і загальнолюдські почування: любов і ненависть, окрилення й згасання, надію й зневіру, страждання й бадьорість духу. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Межи журбою і радістю».

9 грудня 2023 року виповнюється 160 років від дня народження Бориса Дмитровича Грінченка, українського поета, прозаїка. Він був людиною різнобічно обдарованою, наділеною фантастичною працьовитістю. 47 років життя в ім’я рідного слова й пісні… А що за ними? Томи самобутніх художніх творів: прози, поезії, драматургії, перекладів, праць із мовознавства, літературознавства, фольклористики, педагогіки, шкільні підручники для початкових класів. А ще чотиритомний «Словник української мови» - найвидатніше досягнення української лексикографії. Сотні, тисячі записаних і виданих фольклорних творів. Усім своїм життям, діяльністю, творчістю Б.Грінченко підтверджував вирішальну роль наполегливості, працелюбності на шляху до поставленої мети, підкреслював значущість, важливість учинків кожного для загальної справи. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Більше працював, ніж жив».

13 грудня 2023 року виповнюється 130 років від дня народження Миколи Григоровича Хвильового (Фітільова), українського поета, прозаїка, публіциста, критика. 13 травня 1933 року в Харкові пролунав постріл, який обірвав життя одного з найталановитіших письменників 20 століття – Миколи Хвильового. Сталося це ясного ранку в його помешканні, в присутності кількох найближчих соратників, яких письменник покликав у гості. Тернисте коло ідеологічних цькувань, у якому опинився палкий український патріот, розірвалося. Неперевершеного майстра малої прозової форми, творця власного оригінального стилю, своєрідного різновиду лірико-романтичної, імпресіоністичної новели, визнаного лідера цілого літературного покоління й незмінного «детонатора» гострої критичної полеміки про шляхи розвитку пореволюційної української культури не стало. Його твори на довгі десятиліття, аж до останніх років існування тоталітарного режиму в Україні, опинилися під забороною, ім’я – надовго викресленим із вітчизняного літературного процесу, місце поховання – забутим… Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Трибун і романтик українського Відродження».

22 грудня 2023 року виповнюється 190 років від дня народження Марка Вовчка (Марії Олександрівни Вілінської), українського прозаїка, складної, суперечливої й загадкової постаті в історії культури, причому не тільки української та російської, бо діяльність її охоплює майже всю Європу. Попри чоловічий псевдонім, в українській літературі вперше зазвучав жіночий голос. Росіянка за походженням, для якої Україна стала другою Батьківщиною і яка написала багато творів українською мовою. Письменниця,,що успішно займалася перекладацькою й видавничою діяльністю. Надзвичайно вродлива жінка, яка вражала й захоплювала багатьох талановитих чоловіків блискучим розумом, глибокими знаннями, внутрішньою силою. Мала репутацію «фатальної жінки», бо два її коханих чоловіки померли в неї на руках, а третій закоханий вчинив самогубство. Неординарну, енергійну, щедро обдаровану людину, її справедливо називають літературною донькою Т.Шевченка. Ювілейній даті присвячений перегляд літератури для юних користувачів бібліотеки «Феномен вродливої жінки».