47 СЕСІЯ: НА ПОВІСТЦІ ДНЯ – ПИТАННЯ МЕДИЦИНИ

  • 60

          Сьогодні, 5 грудня 2023 року, під головуванням міського голови Віктора Радька відбулася 47 сесія Лохвицької міської ради 8 скликання.

          Їй передувало спільне засідання постійних комісій, на якому депутати обговорили проекти рішень по 4 питаннях порядку денного. Всі вони стосувалися підтримки комунального некомерційного підприємства «Лохвицька міська лікарня».

          У ході засідання сесії депутати схвалили питання «Про спрямування та перенаправлення коштів по Програмі підтримки КНП «Лохвицька міська лікарня» на 2023 – 2025 роки», а саме: невикористані кошти в сумі 130 тис. грн. спрямували на придбання продуктів харчування для хворих стаціонарного відділення, 536 тис. 028 грн. – на медикаменти, 5 млн. 100 тис. – на заробітну плату з нарахуваннями та придбання обладнання.

          Наступним рішенням депутати збільшили дохідну і видаткову частини бюджету громади на суму субвенції з бюджету Сенчанської сільської територіальної громади у 2023 році: 1 млн. 500 тис. грн. – на заробітну плату, 1 млн. 300 тис. грн. – на придбання обладнання. 

          Чергові рішення депутатів стосувалися внесення змін до показників бюджету Лохвицької міської територіальної громади на 2023 рік та внесення змін та доповнень до місцевих програм щодо питань, зазначених вище.

          Спочатку на спільному засіданні депутатських комісій, а потім і на сесійному засіданні головою постійної депутатської комісії з питань бюджету та фінансів Анатолієм Біланом було внесено пропозицію до кінця 2023 року з місцевого бюджету виплатити працівникам лікарні додаткові кошти. Сподіваємося, що на наступній сесії депутати за це проголосують.

           У реаліях сьогодення, незважаючи на те, що Лохвицька лікарня є комунальним підприємством, яке отримує кошти за надані послуги від Національної служби здоров’я України, основну фінансову підтримку міській лікарні, з місцевого бюджету мусить надавати Лохвицька громада. Враховуючи те, що пацієнтами лікарні є мешканці ще двох громад, до підтримки закладу долучаються  і сусідні громади, які мали б робити це  пропорційно до  кількості населення. Проте у 2023 році три громади зі своїх бюджетів профінансували заклад у таких обсягах: Заводська міська територіальна громада (при кількості населення 11 127 чол.) – 2 млн. 910 тис. грн., Сенчанська сільська територіальна громада (при кількості населення 7 463 чол.)  –  12  млн. 255 тис. грн., Лохвицька міська територіальна громада (при кількості населення 22 187 чол. ) – 49 млн. 942 тис. грн.Фото без опису